Bezglutenowa babka cytrynowo-migdałowa

Bezglutenowa babka cytrynowo-migdałowa

Cytrynowo-migdałowa babka na wielkanocny stół bez glutenu i nabiału. Jest delikatna, puszysta i dobrze utrzymuje wilgoć. Przygotowuję ją z mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz mielonych migdałów. Smacznego 🙂

Przepis na bezglutenową babkę cytrynowo-migdałową

Składniki na formę z kominem o średnicy ok. 22 cm:

Ciasto:

  • 50 g białej mąki ryżowej + jeszcze trochę do wysypania formy
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej, białka i żółtka oddzielnie)
  • 60 ml oleju rzepakowego + jeszcze trochę do natłuszczenia formy
  • skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki wody o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 25 g cukru pudru + jeszcze trochę do ozdobienia ciasta
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 °C.
  2. Formę natłuścić olejem i obsypać mąką ryżową.
  3. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wsypać cukier trzcinowy, wymieszać. Dodać żółtka, olej rzepakowy, skórkę i sok z cytryny oraz wodę, wymieszać do połączenia składników.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier puder. Ubite białka przełożyć szpatułką do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać wierzch.
  6. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ułożyć na kratce do góry dnem i pozostawić w formie do całkowitego przestygnięcia.
  8. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na paterze do góry dnem i oprószyć cukrem pudrem.

 

Bezglutenowa babka cytrynowo-migdałowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *