Bezglutenowa babka – wieniec świąteczny

Bezglutenowy wieniec świąteczny

Jest:

  • bezglutenowa
  • bezmleczna
  • kusząco pomarańczowa
  • miękka i lekka, jakby aksamitna w smaku
  • doskonale utrzymuje wilgoć (nawet przez kilka dni)
  • ma zwartą strukturę, nie kruszy się.

Czego więcej chcieć od babki? Polecam na Święta i nie tylko…

Przepis na bezglutenowy wieniec świąteczny

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm z kominem:

Ciasto:

  • 150 g białej mąki ryżowej
  • 150 g mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej, białka i żółtka oddzielnie)
  • 120 ml oleju rzepakowego + jeszcze trochę do natłuszczenia dna formy
  • skórka z 2 wyszorowanych i sparzonych pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 °C.
  2. Dno tortownicy natłuścić olejem, boków nie smarować. Jeżeli obręcz formy i komin mają mniej niż 10 cm, trzeba je podwyższyć do tej wysokości wykładając od wewnątrz paskami papieru do pieczenia.
  3. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wsypać cukier trzcinowy, wymieszać. Dodać żółtka, olej rzepakowy, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać do połączenia składników.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier puder oraz sok z cytryny. Ubite białka przełożyć szpatułką do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  6. Piec ok. 55 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ułożyć na kratce do góry dnem i pozostawić w formie do całkowitego przestygnięcia.
  8. Babkę wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem.

Lukier:

  • skórka i sok z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru pudru
  1. Skórkę, sok i cukier trzcinowy przełożyć do rondelka, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut często mieszając.
  2. Syrop przelać do miski, wsypać cukier puder i ucierać mikserem przez ok. 5 minut. Polać babkę, gdy lukier jest jeszcze lekko ciepły.

Dekoracje:

  • 1 pomarańcza
  • 50 g cukru
  • garść wymytych żurawin
  • kilka lasek cynamonu
  1. Pomarańczę wyszorować i pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm, odrzucić końcówki bez miąższu.
  2. W rondelku zagotować 150 ml wody z cukrem. Dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie obrócić plasterki i gotować bez przykrycia przez kolejne 30 minut (jeżeli płyn odparuje wcześniej, należy skrócić czas gotowania bez przykrycia). Plasterki pomarańczy wystudzić na kratce.
  3. Udekorować polukrowany wieniec plastrami kandyzowanej pomarańczy, żurawinami i laskami cynamonu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *