Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z winogronami

Wrzesień jest miesiącem zbioru winogron. Właśnie teraz, gdy są świeże i słodkie proponuję przygotowanie z nimi bezglutenowej tarty z orzeźwiającym, bezmlecznym kremem cytrynowym. Spód ciasta piekę z dodatkiem rzadko wykorzystywanych w polskiej kuchni mąk bezglutenowych: z amarantusa i ryżu kleistego. Cytrynowy krem jest podobny do tradycyjnego brytyjskiego lemon curd, ale zawiera mniejszą ilość tłuszczu. Wierzch tarty zwieńczają pyszne winogrona przykryte cienką warstwą cytrynowej galaretki.

Przepis na bezglutenową tartę z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

Składniki na 6 kawałków (prostokątna forma do tarty o wymiarach 36 cm x 9 cm lub okrągła forma o średnicy 20 cm):

Kruchy spód:

  • 60 g mąki z białego ryżu
  • 30 g skrobii kukurydzianej
  • 20 g mąki z ryżu kleistego
  • 20 g mąki z amarantusa
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka łusek babki płesznik
  • 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 70 g masła klarowanego*
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  1. Mąki wraz z solą przesiać do miski. Dodać łuski babki płesznik, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, spłaszczyć jak dysk, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 60 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Przygotować formę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 18 minut.
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić do temperatury pokojowej.

Krem:

  • 2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła klarowanego*
  1. Cytryny wymyć i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.
  2. Sok z cytryny przelać do garnka, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać by nie było grudek. Dodać jajka, cukier oraz skórkę z cytryny i ponownie wymieszać.
  3. Przez cały czas mieszając doprowadzić krem do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści (jeżeli w kremie będą grudki, można go zblendować). Schłodzić do temperatury pokojowej.

Warstwa owoców:

  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 150 g winogron
  1. Galaretkę rozpuścić w 75 ml wrzącej wody. Pozostawić by ostygła i lekko stężała.
  2. Winogrona umyć, osuszyć, przepołowić i wypestkować.

Przygotowanie tarty:

  1. Na ciasto wyłożyć krem i rozprowadzić go po całym spodzie.
  2. Na kremie ułożyć winogrona (stroną przeciętą do dołu).
  3. Na wierzch wylać galaretkę.
  4. Tartę schłodzić w lodówce przez ok. 2 h. Na 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki by kruche ciasto ogrzało się do temperatury pokojowej.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. W przypadku kruchego spodu można je zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości. Do kremu zamiast masła można dodać 2 łyżki oleju kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *