Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

Łosoś lubi koperek, ziemniak go uwielbia, a cała trójka tworzy zachęcające połączenie smaków. Wszystko to na bardzo kruchym bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki z amarantusa. Tarta najlepiej smakuje, gdy ziemniaki są młode, ale z powodzeniem można ją przygotować także w innych porach roku.

Przepis na bezglutenową i bezmleczną tartę z łososiem, ziemniakami i koperkiem

Składniki na 4-6 kawałków (prostokątna forma do tarty o wymiarach 19 cm x 23 cm lub okrągła forma o średnicy 24 cm):

Kruchy spód:

  • 90 g mąki z brązowego ryżu
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki z amarantusa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki łusek babki płesznik
  • 90 g klarowanego masła*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  1. Mąki wraz z solą przesiać do miski. Dodać łuski babki płesznik oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, spłaszczyć jak dysk, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 60 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować formę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (po wyjęciu spód powinien być złoty).

Nadzienie:

  • 350 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • skórka z 1/2 wymytej i sparzonej cytryny
  • 150 g łososia w plastrach
  1. Młode ziemniaki namoczyć w zimnej wodzie, oskrobać, wypłukać i osuszyć (stare ziemniaki obrać, umyć, osuszyć). Ugotować tak by były lekko twarde. Lekko wystudzić, pokroić na plasterki o szerokości 5 mm.
  2. Jajka rozkłócić z mlekiem migdałowym, dodać sól, pieprz, koperek i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać.
  3. Połowę ziemniaków wyłożyć na cieście. Na ziemniakach ułożyć pokrojone plastry łososia. Na górze ułożyć pozostałe ziemniaki i zalać masą z jajek.
  4. Tartę wstawić do piekarnika na 25 minut (180 stopni).
  5. Podawać na ciepło.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *