Bezglutenowa tabbouleh – sałatka z komosą ryżową

Bezglutenowa tabbouleh - sałatka z quinoa

Tabbuleh to libańska sałatka na bazie pszenicznej kaszy bulgur. Dziś proponuję jej bezglutenową wersję przygotowaną z wykorzystaniem komosy ryżowej (quinoa). Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin. Świetnie sprawdza się w zapiekankach i sałatkach. W tabbuleh doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów i ogórków uzupełnionych aromatem natki pietruszki, szczypioru, mięty i skórki z cytryny. Sałatka stanowi smaczny dodatek do grillowanej lub pieczonej ryby.

Przepis na bezglutenową sałatkę tabbouleh z komosą ryżową (quinoa)

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g białej komosy ryżowej
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 gałązki szczypioru lub dymki
  • 6 listków mięty
  • skórka z 1/2 wymytej i sparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  1. Komosę przesypać do miski i przepłukać kilkukrotnie wymieniając zimą wodę. Dokładnie odcedzić. Zalać 250 ml wody, dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 12 min. Następnie przykryć, wyłączyć ogień i odstawić garnek na 10 min by komosa wchłonęła całą wodę. Po tym czasie przemieszać komosę widelcem by nabrała puszystości i przełożyć do miski do wystygnięcia.
  2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ z nasionami pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  3. Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  4. Pietruszkę, szczypior oraz miętę drobno posiekać i przełożyć do miski.
  5. Dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól do smaku. Wymieszać i od razu podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *