Bezglutenowa sałatka z dzikiego ryżu z kurczakiem i winogronami

Bezglutenowa sałatka z dzikiego ryżu z kurczakiem i winogronami

Bezglutenowa sałatka z dzikiego ryżu, kurczaka, zielonych winogron i płatków migdałów jest u mnie stałym punktem imprez karnawałowych. Przygotowuję ją od kilku lat i zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

Ryż dziki to nasiona trawy wodnej rosnącej w Ameryce. Jest naturalnie bezglutenowy. Trzeba jednak zwracać uwagę czy producent gwarantuje, że gluten nie dostał się do ryżu w procesie konfekcjonowania. 

Przepis na bezglutenową sałatkę z dzikiego ryżu z kurczakiem i winogronami

Składniki na 6 porcji:

  • 100 g dzikiego ryżu
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
  • 250 g zielonych winogron (waga po oderwaniu gałązek)
  • 40 g płatków migdałów
  • 3 łyżki bezmlecznego majonezu
  • sól
  • pieprz
  1. Dziki ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić do temperatury pokojowej.
  2. Pierś z kurczaka wrzucić do gorącej, osolonej wody i ugotować do miękkości. Pozostawić w wodzie do ostudzenia do temperatury pokojowej. Mięso wyjąć z wody, osuszyć, pokroić w poprzek na 3 do 4 części i każdą z nich porwać widelcem na mniejsze kawałki.
  3. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki (jeżeli trzeba, usunąć pestki).
  4. Migdały podprażyć na suchej patelni. Ostudzić do temperatury pokojowej.
  5. Ryż, kawałki piersi z kurczaka i płatki migdałów przełożyć do miski. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Dodać pokrojone winogrona, ponownie wymieszać.
  6. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *