Bezglutenowa zebra

Bezglutenowa zebra

Od kilku dni co wieczór mój syn prosi mnie o przeczytanie fragmentu książki Doroty Sumińskiej „Dlaczego oczy kota świecą w nocy?”, w którym autorka tłumaczy jaką rolę w życiu zebry pełnią paski. Ciasto zebra było niespodzianką dla mojego małego odkrywcy. Polecam na podwieczorek dla dzieci, najlepiej ze wspomnianą lekturą, która pozwala lepiej zrozumieć świat zwierząt.

Przepis na bezglutenową i bezmleczną zebrę

Składniki na 12 kawałków (okrągła forma o średnicy 23 cm):

  • 100 g mąki z brązowego ryżu
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 180 g drobnego cukru
  • 220 ml oleju
  • 0,5 łyżeczki pomarańczowego ekstraktu do ciast
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 pełne łyżki kakao
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 175°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Odłożyć dwie pełne łyżki mieszanki mąk.
  3. W drugim naczyniu ubić mikserem białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
  4. Mąki (bez odłożonych dwóch łyżek), olej, olejek pomarańczowy oraz gazowaną wodę stopniowo dodawać do masy jajecznej. Za każdym razem mieszać ciasto szpatułką do połączenia składników.
  5. Połowę ciasta przełożyć do osobnego naczynia. Do jednej części dodać dwie odłożone łyżki mąki, wymieszać szpatułką. Do drugiej dodać kakao, wymieszać szpatułką.
  6. Na środek formy wylewać naprzemiennie po 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta.
  7. Wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 160°C. Piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
  8. Przed podaniem wystudzić do temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *