Bezglutenowe babeczki czekoladowe z suszonymi śliwkami

Bezglutenowe babeczki z suszonymi śliwkami

Dzisiejszy przepis na bezglutenowe i bezmleczne babeczki czekoladowe z suszonymi śliwkami przypadnie do gustu miłośnikom śliwek w czekoladzie. Babeczki można przygotować w wersji z alkoholem lub bez. Decydując się na namoczenie śliwek w rumie, trzeba pamiętać, że babeczki piecze się krótko i po wyjęciu z piekarnika wciąż mają w sobie sporo alkoholu. Dla dzieci i osób, które unikają napojów wysokoprocentowych lepiej przygotować wersję bezalkoholową. 

Ciasto na babeczki jest bezglutenowe, gdyż w ogóle nie dodaje się do niego mąki. Składa się z czekolady, klarowanego masła, jajek oraz cukru. Ubite białka sprawiają, że delikatnie wyrasta. Poza smakiem, niewątpliwą zaletą babeczek jest wspaniały zapach, który roznosi się w domu podczas pieczenia 🙂

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne babeczki czekoladowe z suszonymi śliwkami

Składniki na 8 sztuk:

  • 60 g niesiarkowanych śliwek suszonych (dodatkowo w wersji z alkoholem 80 ml rumu lub innego bezglutenowego alkoholu do namoczenia śliwek)
  • 100 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła klarowanego*
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 stopni. Przygotować 8 papilotek/foremek do muffinów.
  2. Śliwki suszone zalać wrzątkiem (lub alkoholem) i pozostawić by namokły.
  3. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić by przestygła do temperatury pokojowej.
  4. Do czekolady dodać żółtka i wymieszać na gładką masę.
  5. Śliwki odcedzić, dodać do masy czekoladowo-jajecznej, wymieszać.
  6. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier trzcinowy. Ubite białka przełożyć szpatułką do masy czekoladowo-jajecznej, delikatnie wymieszać.
  7. Masę przełożyć do foremek. Piec ok. 17 min.
  • Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *