Bezglutenowe babeczki z makowym nadzieniem

Bezglutenowe babeczki z makowym nadzieniem

Do czasu, gdy odkryłam, że w sklepach można kupić mak mielony, upieczenie makowców zabierało mi dużo czasu. Dostępne masy makowe w puszkach odpadały ze względu na skład i smak. Dopiero gotowy mak mielony zrewolucjonizował świąteczne przygotowania.

Dzisiejsze bezmleczne i bezglutenowe babeczki z makowym nadzieniem są szybkie i proste w przyrządzaniu. Wielokrotnie już przeze mnie sprawdzona masa makowa zawdzięcza swój słodki smak wyłącznie dodatkowi miodu i bakalii. Nie stosuję w niej cukru. Babeczki są kruche i po prostu pyszne 🙂

Przepis na bezmleczne i bezglutenowe babeczki z makowym nadzieniem

Składniki na 10 foremek o średnicy 8 cm przy podstawie:

Masa makowa:

  • 400 ml mleka migdałowego
  • 50 g masła klarowanego*
  • 120 g miodu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 g mielonego maku
  • 2 białka (żółtka zostaną wykorzystane do ciasta)
  • szczypta soli
  1. Mleko migdałowe, masło i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień, dodać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Wsypać mak i często mieszając gotować przez ok. 5 minut (aż mak napęcznieje).
  2. Mak zestawić z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Ubite białka przełożyć szpatułką do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g białej mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 150g masła klarowanego*
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  1. Mąki wraz z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać jajka, żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
  3. Kawałek ciasta (ok. 1/10 całości) owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić foremki i wstawić je do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotowanie babeczek:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Foremki z ciastem wyjąć z lodówki i napełnić masą makową.
  3. Odłożoną część ciasta zetrzeć na grubej tarce. Starte ciasto podzielić na 10 części i posypać nim masę makową w każdej foremce.
  4. Babeczki piec przez 20 minut.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *