Bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane z czekoladą

Bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane z czekoladą

Na jesienny spacer z dziećmi w poszukiwaniu kasztanów, żołędzi i szyszek proponuję zabrać bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane. Są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dodatku mąki, jajek, ani mleka krowiego. Świetnie nadają się na zdrową przekąskę. Smacznego!

Przepis na bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane z czekoladą

Składniki na 6 batoników (12 cm x 3 cm x 1 cm):

  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g bezglutenowych płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 20 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  1. Banany obrać, przełożyć do miski i wraz z miodem rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i wszystko razem wymieszać. Odstawić masę na 15 minut by płatki napęczniały.
  2. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 175°C.
  3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Na deskę wyłożyć masę bananowo-owsianą, nożem uformować z niej prostokąt i przeciąć go na 6 kawałków. Każdy kawałek ułożyć na blasze.
  5. Batoniki piec ok. 16 minut, wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *