Bezglutenowe i bezmleczne ciastka z mąki z teff

Bezglutenowe i bezmleczne ciastka z mąki z teff i masła orzechowego

Teff, czyli miłka abisyńska, zawiera duże ilości białka, wapnia i błonnika. Mąka z teff stanowi podstawę pożywienia etiopskich sportowców. Jest ona ciekawą alternatywą dla podstawowych mąk wykorzystywanych w kuchni bezglutenowej.

Ciastka z mojego przepisu nie zawierają jajek, są mocno orzechowe, kruche i sycące. Dodatkowo mają jeszcze tę zaletę, że można je przygotować i upiec w zaledwie 20 min.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciastka z mąki z teff oraz masła orzechowego

Składniki na 10 ciastek (o średnicy 6 cm):

  • 100 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g miodu
  • ziarenka wyjęte z połowy wanilii
  • 100 g mąki z teff
  • 0,5 łyżeczki soli (jeżeli masło orzechowe jest słone, dodatek soli można pominąć)
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 stopni.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masło orzechowe, olej kokosowy, miód i ziarenka wanilii utrzeć w malakserze na gładką masę.
  4. Mąkę z solą przesiać, dodać do masy orzechowej i zmiksować do połączenia się składników.
  5. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, położyć ją na blasze i dwukrotnie spłaszczyć widelcem (na krzyż).
  6. Ciastka piec ok. 9 minut (uważać by się nie przypaliły).
  7. Upieczone ciastka delikatnie przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia – wtedy stwardnieją i nabiorą chrupkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *