Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo

Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku bułki bezglutenowe bez dodatku gumy ksantanowej to skarb. Dzisiaj proponuję przygotowanie ich z czterech mąk bezglutenowych: z sorgo, jaglanej, ziemniaczanej i tapioki. Przepis oczywiście nie zawiera mleka krowiego. Bułki bardzo dobrze smakują zarówno ze słodkim dżemem, jak również w postaci kanapki z wędliną.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne bułki z mąki z sorgo

Składniki na 6 sztuk:

  • 100 g mąki z sorgo
  • 100 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 100 ml letniego mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki łusek babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (jedna do ciasta, druga do nasmarowania bułek)
  1. Mąki przesiać do miski, wymieszać.
  2. Drożdże rozgnieść z cukrem w drugiej misce, wlać mleko, wymieszać. Dodać 3 łyżki z przygotowanej wcześniej mieszanki mąk bezglutenowych, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
  3. Do mieszanki mąk bezglutenowych wsypać łuski babki płesznik oraz sól, wymieszać. Wlać rozczyn, jajko, wodę i 1 łyżkę oliwy, wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 20 minut.
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 6 bułek, ułożyć na blasze, posmarować pozostałą oliwą i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bułki piec 28 minut. Wystudzić na kratce.

3 myśli na temat “Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *