Bezglutenowe ciasteczka linckie

Bezglutenowe ciasteczka linckie

Popularne u naszych południowych sąsiadów ciasteczka linckie mają swoje przeróżne odmiany. Przekłada się je powidłami lub marmoladą, polewa lukrem, czekoladą albo posypuje cukrem pudrem. Czasem w środek wkładany jest orzeszek. Moja propozycja na nadchodzące Boże Narodzenie to bezglutenowe ciasteczka linckie z mąki kukurydzianej, ryżowej oraz tapioki. Są miękkie, subtelnie maślane w smaku i bardzo kruche. Smacznego.  

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka linckie

Składniki na ok. 22 podwójne ciasteczka o średnicy 6 cm:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g białej mąki ryżowej
  • 100 g mąki z tapioki
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  • 200 g masła klarowanego*
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2-3 łyżek zimnej wody
  • ok. 11 łyżeczek powideł lub marmolady
  • cukier puder do posypania
  1. Mąki wraz z solą przesiać do miski. Dodać cukier, ziarenka wanilii oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać jajko, żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto (jeżeli nie będzie się sklejać, dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut (ciasto nie może się zbytnio wychłodzić, gdyż wtedy trudniej będzie go wałkować).
  3. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki do wycinania ciasteczek.
  5. Matę lub stolnicę podsypać mąką. Przełożyć na nią połowę ciasta i rozwałkować je na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka, tak by na koniec liczba pełnych kółek była równa liczbie kółek wyciętym w środku wzorkiem.
  6. Ciasteczka przełożyć na blachę. Piec partiami przez ok. 8 min.
  7. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić do temperatury pokojowej.
  8. Każde pełne kółko posmarować około połową łyżeczki powideł lub marmolady. Kółka z wyciętym wzorkiem oprószyć cukrem pudrem, a następnie skleić z pełnymi kółkami.
  9. Schować do pudełka by od razu nie zniknęły 🙂

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *