Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Mocno czekoladowe bezglutenowe ciastka, które nadają się zarówno do świątecznego pudełka ze słodkościami, jak też jako dodatek do kawy przez okrągły rok. Oprócz krótkiego czasu przygotowania, mają jeszcze tę zaletę, że są łatwe w transporcie. Można je więc zabrać wraz z drugim śniadaniem do szkoły lub pracy.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciastka czekoladowe

Składniki na 12 ciastek o średnicy ok. 9 cm:

  • 100 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła klarowanego*
  • 60 g białej mąki ryżowej
  • 60 g mąki z tapioki
  • 60 g mąki z orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 25 g kakao
  • 120 g brązowego cukru
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  • 2 jajka
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 °C.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Połowę czekolady (50 g) roztopić wraz z masłem w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat i pozostawić by masa lekko ostygła. Resztę czekolady (50 g) pokroić na drobne kawałki.
  4. Mąki wraz z solą, sodą i kakao przesiać do miski, dosypać cukier, dodać ziarenka wanilii, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka, wymieszać. Następnie wlać czekoladę i ponownie wymieszać. Dorzucić kawałki czekolady i kolejny raz wymieszać.
  6. Masę wykładać łyżką na blachę i formować ciastka w kształcie koła (masa jest dość zwarta, ale da się kształtować).
  7. Ciastka piec partiami przez ok. 11 min. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia lub olejem kokosowem w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *