Bezglutenowe i bezmleczne ciasto czekoladowe z wiśniami

Bezglutenowe i bezmleczne ciasto czekoladowe z wiśniami

Niedługo rozpocznie się sezon na wiśnie. Lubię wykorzystywać je w wypiekach w klasycznym zestawieniu z czekoladą. Ciasto w dzisiejszym przepisie jest intensywnie czekoladowe, a równocześnie bezglutenowe i bezmleczne. Nie dodaje się do niego mąki, a jej rolę pełnią zmielone orzechy laskowe. Dzięki nim ciasto jest wilgotne i mogłoby dość długo wytrzymać, gdyby nie znikało ze stołu tak szybko …

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki na 12 kawałków (forma do tarty o średnicy 23 cm):

  • 100 g gorzkiej bezmlecznej czekolady
  • 100 g klarowanego masła*
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (mąka z orzechów laskowych)
  • szczypta soli
  • 200 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do posypania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Formę do tarty nasmarować masłem.
  3. Czekoladę i masło rozpuścić kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
  4. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na puszystą masę.
  5. Do masy z żółtek i cukru wlać czekoladę z masłem. Wymieszać szpatułką. Dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać szpatułką.
  6. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Połowę piany dodać do masy, wymieszać szpatułką. To samo uczynić z drugą częścią piany.
  7. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na górze położyć wiśnie, każdą lekko wcisnąć w ciasto.
  8. Wstawić do piekarnika na ok 25 min (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *