Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

Dzisiaj przedstawiam jedno z moich ulubionych jesiennych ciast – bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym. Najczęściej wykorzystuję do niego dynię hokkaido lub piżmową. Do wypieku stosuję trzy mąki bezglutenowe: gryczaną, ziemniaczaną oraz ryżową. Ciasto nasączam sokiem pomarańczowym, a na górę przygotowuję krem z kaszy jaglanej z dodatkiem skórki pomarańczowej. Całość jest aromatyczna i pyszna 🙂

Przepis na bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

Składniki na formę o wymiarach 23 cm x 36 cm:

Ciasto:

  • 50 g rodzynek sułtanek
  • 200 g klarowanego masła*
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki z białego ryżu
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na tarce
  • 500 g obranej, startej na tarce dyni
  • skórka z 1 umytej i sparzonej pomarańczy (skórka z drugiej pomarańczy jest potrzebna do kremu)
  • sok z 2 pomarańczy
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180°C.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić by namokły.
  4. Masło roztopić, pozostawić by przestygło do temperatury pokojowej.
  5. Do miski przesiać mąki, dodać bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, cukier trzcinowy, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową, wymieszać.
  6. Rodzynki odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku i dodać do suchych składników, wymieszać.
  7. Jajka przełożyć do drugiej miski, roztrzepać. Dodać masło, wymieszać. Dodać ocet, imbir, dynię oraz skórkę z pomarańczy, wymieszać.
  8. Suche składniki przesypać do masy dyniowej. Wszystko wymieszać do połączenia składników, a następnie przelać do formy.
  9. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka).
  10. Wyjąć z piekarnika i pozostawić ok. 5 min by ciasto lekko przestygło.
  11. Ciasto nakłuć widelcem i napoczować sokiem pomarańczowym.

Pomarańczowy krem jaglany:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • skórka z 1 umytej i sparzonej pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  1. Kaszę jaglaną przesypać na sito, dokładnie przepłukać ciepłą wodą, przelać wrzątkiem i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i 225 ml wody. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 15 min. Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem na 10 min.
  2. Kaszę przełożyć do malaksera, dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy oraz skórkę pomarańczową i zmiksować wszystko na wysokich obrotach na gładką masę.
  3. Krem rozsmarować na cieście.
  4. Ciasto kroić, gdy krem osiągnie temperaturę pokojową. Przed podaniem każdy kawałek ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

4 myśli na temat “Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *