Bezglutenowe ciasto na pierogi

Bezglutenowe ciasto na pierogi

W wielu przepisach na bezglutenowe ciasto na pierogi pojawiają się zalecenia by podczas lepienia pierogów nie nakładać do nich zbyt wiele farszu. A ja lubię, gdy pierogi smakują przede wszystkim dobrym nadzieniem. Dlatego też szukałam dodatku, który uelastyczni ciasto i usprawni lepienie pierogów bezglutenowych. Z pomocą przyszło mi mielone siemię lniane. Po dodaniu do mąki gryczanej i ziemniaczanej pozwala ono na przygotowanie plastycznego ciasta, do którego można „zapakować” dużo farszu. Ze względu na ziemisty smak mąki gryczanej, tego ciasta używam przede wszystkim do pierogów z wytrawnym nadzieniem (np. mięsnym czy też z kapusty z grzybami).

Przygotowując wpis na bloga zawsze staram się uzupełnić indeks przepisów wg rodzajów mąk bezglutenowych, które opublikowałam w formie zestawienia Mąki bezglutenowe – część 1. Po dodaniu dzisiejszego odnośnika przy siemieniu lnianym podsumowałam, że w moich przepisach pojawiło się dotychczas 21 różnych mąk bezglutenowych, z 42, które dostępne są na naszym rynku. Z okazji półmetka przygotuję dziś bezglutenowe babeczki czekoladowe z suszonymi śliwkami – przepis wkrótce :).

Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki na 30 sztuk (o średnicy 7 cm):

  • 30 g mielonego siemienia lnianego (mąka z siemienia lnianego)
  • 150 mąki gryczanej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  1. Siemię lniane przesypać do miseczki, zalać 100 ml wrzątku, wymieszać energicznie by nie było grudek i pozostawić na 5 minut by z siemienia utworzył się gęsty kisiel.
  2. Mąki wraz z solą przesiać na stolnicę albo do dzieży miksera planetarnego albo do malaksera. Dodać siemię lniane, jajko oraz olej i wyrobić gładkie ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać jeszcze ciepłej wody, najlepiej łyżka po łyżce by z kolei nie zrobiło się zbyt wilgotne). Ciasto zawinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min.
  3. Ciasto wałkować partiami, wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i zlepić.
  4. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody w dużym garnku. Poczekać aż wypłyną, a woda znów się zagotuje. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podać z ulubionymi dodatkami.

8 myśli na temat “Bezglutenowe ciasto na pierogi”

    1. Można spróbować z ryżową, ale ciasto straci na elastyczności. Z moich doświadczeń siemię lniane fajnie spaja właśnie mąkę gryczaną.

  1. Dzięki za fajny przepis. Mam nadzieje,że siemie fajnie zlepi pierogi.
    Robiłam kiedyś z samej gryczanej i słabo się kleiły.
    Czas na pierogi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *