Bezglutenowe ciasto Pina Colada

Bezglutenowe ciasto Pina Colada

Beznabiałowe i bezglutenowe ciasto, które urzeka połączeniem smaku kokosa i ananasa. Biszkopt z samych białek na mące ryżowej i ziemniaczanej nasączony jest dużą ilością soku, mleczka kokosowego, a w wersji dla dorosłych także rumu. Kolejną warstwę stanowią zmiksowane ananasy. Górę wieńczy krem budyniowy posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi. Mocno schłodzone ciasto jest przepyszne. 

Przepis na bezglutenowe ciasto Pina Colada

Składniki na formę żaroodporną 17 cm x 27 cm (12 porcji):

Ciasto biszkoptowe:

  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego* do posmarowania formy
  • 3 łyżki mąki z białego ryżu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml soku ananasowego z puszki (565 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • w wersji z alkoholem 4 łyżki białego rumu
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  2. Formę do zapiekania posmarować masłem.
  3. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier.
  5. Mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch.
  7. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min (do suchego patyczka).
  8. Sok ananasowy, mleko kokosowe i ewentualnie rum wymieszać.
  9. Gorące ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Zalać mieszanką soku, mleka kokosowego i alkoholu. Pozostawić do przestudzenia.

Warstwa ananasowa:

  • całość ananasa + sok pozostały w puszce (565 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Ananasa, sok i mąkę ziemniaczaną przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę.
  2. Masę przelać do garnka i ciągle mieszając zagotować. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  3. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.

Krem budyniowy:

  • 3 żółtka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła klarowanego*
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  1. Żółtka, mleko kokosowe i mąkę ziemniaczaną przełożyć do garnka i ciągle mieszając zagotować. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę budyniową, zmiksować.
  3. Krem budyniowy wyłożyć na warstwę ananasową, wyrównać.
  4. Wiórki kokosowe przesypać na suchą patelnię. Często mieszając uprażyć na najmniejszym ogniu na złoty kolor, przestudzić.
  5. Masę budyniową posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na min. 4 godziny (a najlepiej na całą noc).

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

2 myśli na temat “Bezglutenowe ciasto Pina Colada”

  1. Brzmi pysznie ale w opisie przygotowania ciasta biszkoptowego nie mogę znaleźć w którym miejscu dodać mąki z proszkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *