Bezglutenowe ciasto półkruche z rabarbarem

Bezglutenowe ciasto półkruche z rabarbarem

Na straganach, w warzywniakach i w supermarketach króluje rabarbar. Przygotowałam z nim półkruche, beznabiałowe i bezglutenowe ciasto z popularnych mąk: owsianej, ryżowej i ziemniaczanej. Ciasto jest pyszne i świetnie sprawdza się także z letnimi owocami, szczególnie truskawkami i śliwkami.

Przepis na bezglutenowe ciasto półkruche z rabarbarem

Składniki na prostokątną formę o wymiarach 19 cm x 23 cm lub okrągłą formę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki z białego ryżu
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru + jeszcze trochę do dekoracji
  • 100 g masła klarowanego*
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu sojowego
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki dżemu lub konfitury truskawkowej
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  2. Przygotować formę do pieczenia.
  3. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do miski, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić kruszonkę.
  4. Do kruszonki dodać jajka, jogurt i oraz ziarenka wanilii. Szybko zagnieść ciasto.
  5. Połową ciasta wykleić formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  6. Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm i przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
  7. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić (by można było rozsmarować na nim dżem).
  8. Spód ciasta pokryć cienką warstwą dżemu lub konfitury truskawkowej, a na niej ułożyć rabarbar. Górę pokryć kawałkami pozostałego ciasta.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika na 30 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *