Na straganach, w warzywniakach i w supermarketach króluje rabarbar. Przygotowałam z nim półkruche, beznabiałowe i bezglutenowe ciasto z popularnych mąk: owsianej, ryżowej i ziemniaczanej. Ciasto jest pyszne i świetnie sprawdza się także z letnimi owocami, szczególnie truskawkami i śliwkami.
Przepis na bezglutenowe ciasto półkruche z rabarbarem
Składniki na prostokątną formę o wymiarach 19 cm x 23 cm lub okrągłą formę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki z białego ryżu
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru + jeszcze trochę do dekoracji
- 100 g masła klarowanego*
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- ziarenka z połowy laski wanilii
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki dżemu lub konfitury truskawkowej
- Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
- Przygotować formę do pieczenia.
- Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do miski, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić kruszonkę.
- Do kruszonki dodać jajka, jogurt i oraz ziarenka wanilii. Szybko zagnieść ciasto.
- Połową ciasta wykleić formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm i przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
- Spód ciasta wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić (by można było rozsmarować na nim dżem).
- Spód ciasta pokryć cienką warstwą dżemu lub konfitury truskawkowej, a na niej ułożyć rabarbar. Górę pokryć kawałkami pozostałego ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 30 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.