Bezglutenowe ciasto ucierane z malinami

Bezglutenowe ciasto ucierane z malinami

Bezglutenowe ciasto ucierane z dzisiejszego przepisu jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wychodzi równe i bardzo dobrze się przetrzymuje. Jest wilgotne, słodko-kwaskawe i można je upiec zarówno z malinami, jak też i z wiśniami. Polecam!

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciasto ucierane z malinami

Składniki na 12 kawałków (okrągła forma o średnicy 23 cm):

  • 30 g mąki z brązowego ryżu
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • ziarenka wyjęte z połowy wanilii
  • 200 g klarowanego masła (w temperaturze pokojowej)*
  • 170 g trzcinowego cukru pudru
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g malin
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mielone migdały oraz ziarenka wanilii i ponownie wymieszać.
  3. W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
  4. Suche składniki stopniowo wsypywać do masy przez cały czas delikatnie mieszając.
  5. Masę przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć maliny.
  6. Wstawić do piekarnika na 40 minut.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Bezglutenowe ciasto ucierane z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *