Bezglutenowe ciasto z batata z kremem orzechowym

Bezglutenowe ciasto z batata z kremem orzechowym

Aromatyczne i wilgotne bezglutenowe ciasto czekoladowe zawdzięcza swoją konsystencję startemu batatowi. Jest szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Zastosowałam w nim mąkę kokosową, ale można je także przygotować z bezglutenowej mąki owsianej.

Ciasto pokryte jest warstwą pysznego, aksamitnego kremu orzechowego. Krem spełni oczekiwania osób na diecie bezmlecznej (beznabiałowej). Polecam go także wszystkim, którzy chcą jeść więcej kasz, gdyż jego podstawowym składnikiem jest kasza jaglana. Ciasto dobrze się przechowuje, choć trudno to sprawdzić, bo szybko znika ze stołu…

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z batata z jaglanym kremem orzechowym

Składniki na formę 23 cm x 23 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 35 g kakao
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 duży batat (ok. 700 g przed obraniem)
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180°C.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać.
  4. Batat obrać, umyć i zatrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do miski. Dodać jajka, olej kokosowy i ziarenka wanilii, wymieszać. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch.
  6. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 27 minut (do suchego patyczka).
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia.

Orzechowy krem jaglany:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • kakao do dekoracji
  1. Kaszę jaglaną przesypać na sito, dokładnie przepłukać ciepłą wodą, przelać wrzątkiem i przełożyć do garnka. Zalać 350 ml wody, dodać sól. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 15 min. Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem na 10 min.
  2. Kaszę przełożyć do malaksera, dodać sok z cytryny oraz cukier trzcinowy i zmiksować wszystko na wysokich obrotach na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować do połączenia składników.
  3. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać wierzch, pozostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.
  4. Przed podaniem posypać kakao.

4 myśli na temat “Bezglutenowe ciasto z batata z kremem orzechowym”

    1. Myślę, że w tym cieście dobrze sprawdzi się zmielone siemię lniane (ok. 4 łyżek) zalane niewielką ilością wrzątku (ok. 50 – 75 ml), dobrze wymieszane, a wręcz zblendowane przed dodaniem do reszty składników. Pozdrawiam.

    1. Wyjdzie, jednak po dodaniu soku cytrynowego jest znacznie lepszy w smaku. Może spróbuje Pani dodać łyżeczkę octu jabłkowego? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *