Bezglutenowe finansjerki ze śliwkami

Bezglutenowe finansjerki ze śliwkami

Znacie finansjerki? To francuskie ciastka, które kształtem przypominają sztabki złota. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku wilgotne. Sekret ich smaku tkwi w mielonych migdałach i maśle (beurre noisette), które w wyniku ogrzewania nabiera orzechowego aromatu. Są dobrym rozwiązaniem w przypadku nadmiaru białek w lodówce. Można je przyrządzić ze śliwkami, truskawkami lub malinami, a także w wersji klasycznej bez owoców.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne finansjerki ze śliwkami

Składniki na 12 sztuk (o wymiarach 10 cm x 5 cm):

  • 140 g klarowanego masła do ciasta + 1 łyżeczka klarowanego masła do wysmarowania foremek*
  • ziarenka wyjęte z połowy wanilii
  • 4 duże śliwki
  • 70 g mąki z brązowego ryżu
  • szczypta soli
  • 140 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 180 g cukru pudru do ciasta + 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • białka z 6 jajek
  1. Masło i ziarenka wanilii przełożyć do garnka i ustawić na najmniejszym ogniu. Podgrzewać przez ok. 15 min, aż masło klarowane lekko ściemnieje i nabierze orzechowego aromatu (w przypadku użycia zwykłego masła proces ciemnienia będzie znacznie intensywniejszy). Zdjąć z ognia, wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 200°C. Foremki wysmarować masłem.
  3. Śliwki wypestkować, pokroić na cienkie plasterki.
  4. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, mielone migdały oraz cukier puder, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać białka, wymieszać. Następnie wlać masło i ponownie wymieszać.
  6. Masę przełożyć do foremek. Na górze ułożyć plasterki śliwek.
  7. Finansjerki wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 175°C. Piec przez ok. 22 minuty.
  8. Podawać całkowicie wystudzone, posypane cukrem pudrem.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. W przypadku finansjerek to właśnie masło decyduje o smaku, dlatego też nie polecam tutaj zastępowania go innymi tłuszczami. W przypadku nietolerancji masła klarowanego, warto sięgnąć po inne przepisy, w których z powodzeniem masło można zastąpić np. bezmleczną margaryną czy olejem kokosowym.

10 myśli na temat “Bezglutenowe finansjerki ze śliwkami”

  1. Jakich foremek użyłaś do zrobienia tych ciastek? Wyglądają i zapewne smakują obłędnie – mam zamiar sprawdzić, ale najpierw muszę zdobyć foremki. 😉

    1. Korzystałam z 2 silikonowych foremek do bułek – w każdej mieści się 9 sztuk o wymiarach 10 cm x 5 cm. Na polskich serwisach aukcyjnych widziałam specjalne foremki do finansjerek. Mają zbliżone wymiary podstawy i niższe boki. Do przygotowania finansjerek można też użyć foremek do babeczek. Nie będą przypominać kształtem sztabek złota, ale też będą ładne, a przede wszystkim smaczne 🙂

  2. Witam,
    rozumiem, że białka mają być ubite? 🙂 może to oczywiste dla większości osób ale jestem początkująca 🙂
    Czy mogę mąkę z brązowego ryżu zastąpić mąką z białego ryżu?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *