Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

Wspaniałe bezglutenowe babeczki, w których słodycz trzcinowego cukru przełamana jest świeżym, kwaskowym sokiem z cytryny. Orzeźwiający smak dodatkowo podbija eteryczna woń tymianku. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis na ciasto cytrynowo-tymiankowe Nigela Slatera.

W moim przepisie babeczki piekę z trzech szeroko dostępnych mąk bezglutenowych: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej. Ciastka są wilgotne dzięki dodatkowi mielonych migdałów i nasączeniu gorącym syropem cukrowym.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 30 g mąki z brązowego ryżu
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów (mąka migdałowa, najlepiej z blanszowanych migdałów)
  • skórka starta z 1 cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 200 g klarowanego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g trzcinowego cukru pudru
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)

Syrop cukrowy:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki listków świeżego tymianku
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 stopni. Przygotować 12 papilotek/foremek do muffinów.
  2. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mielone migdały, skórkę z cytryny oraz liski tymianku, ponownie wymieszać.
  3. W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
  4. Suche składniki stopniowo wsypywać do masy przez cały czas delikatnie mieszając.
  5. Masę przełożyć do 12 foremek. Piec ok. 25 min.
  6. W trakcie pieczenia przygotować syrop cukrowy. Wszystkie składniki umieścić w garnku, gotować mieszając do czasu gdy cukier całkowicie się rozpuści.
  7. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika polać babeczki gorącym syropem. Pozostawić do wystudzenia.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *