Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami

Bezglutenowe i bezmleczne ciasto kruche z jagodami

Sezon na jagody w pełni, proponuję więc klasyk z dzieciństwa – kruche ciasto z jagodami w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Ciasto na spód i kratkę zawiera mąkę kokosową, która nadaje całości subtelny, słodki aromat. Polecam na podwieczorek.

Przepis na kruche ciasto z jagodami – bezglutenowe i bezmleczne

Składniki na 8 kawałków (forma o wymiarach 27 cm x 17 cm):

Kruchy spód i kratka:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z białego ryżu
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g klarowanego masła*
  • 4 łyżki trzcinowego cukru
  • żółtka z 3 dużych (lub 4 średnich) jaj
  • 1 białko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • cukier puder do posypania
  1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać cukier, żółtka, białko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, podzielić ją na dwie części w stosunku 3:1, owinąć obie części folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 60 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Większy kawałek ciasta przenieść do formy. Rozwałkować mini wałkiem lub wylepić dłońmi. Podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 12 minut (po wyjęciu spód powinien być złoty).
  5. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pociąć go na paski o szerokości ok. 1,5 cm.

Warstwa owoców:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  1. Jagody opłukać na sicie, pozostawić by ociekły.
  2. Jagody wsypać do miski. Dodać przesianą mąkę oraz cukier. Wszystko wymieszać.
  3. Owoce wyłożyć na podpieczony spód ciasta (może być gorący), wyrównać.
  4. Na jagodach ułożyć z pasków ciasta kratkę. Wstawić do piekarnika (180°C) na 40 minut (jeżeli w tym czasie kratka zbyt mocno zbrązowieje, przykryć ciasto papierem do pieczenia).
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przed podanim posypać cukrem pudrem.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

4 myśli na temat “Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *