Bezglutenowe lamingtony

Bezglutenowe lamingtony

Lamingtony to popularne w Australii ciastka biszkoptowe polane czekoladowym lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. W wersji luksusowej w środku przekładane są śmietaną lub dżemem. U mnie przepis na wersję superluksusową – bezglutenową, bezmleczną i z dodatkiem dżemu malinowego 🙂 Ciastka są miękkie, lekkie, aromatyczne i nie bardzo słodkie.

Przepis na bezglutenowe lamingtony

Składniki na kwadratową formę tortową 24 cm x 24 cm (16 dużych lamingtonów):

Ciasto biszkoptowe:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g masła klarowanego*
  • 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  • 200 g bezpestkowego (przetartego) dżemu malinowego
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  2. Kwadratową formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
  3. Mąki przesiać do miski, wymieszać.
  4. Masło klarowane roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej
  5. Jajka ubić z solą i cukrem na bardzo gęstą pianę.
  6. Do piany z jajek dodać ziarenka wanilii, wymieszać szpatułką. Dodać mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać masło, ponownie wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 160 °C. Piec przez ok. 23 minuty (do suchego patyczka).
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie do temperatury pokojowej.
  9. Oddzielić brzeg biszkoptu od obręczy, wyjąć z go formy, odkleić papier do pieczenia. Biszkopt przeciąć na dwa blaty.
  10. Dolny blat posmarować dżemem malinowym, przykryć górnym blatem. Ciasto pokroić na 16 kostek.

Lukier czekoladowy:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g gorzkiej, bezmlecznej czekolady
  • 20 g masła klarowanego*
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 75 g cukru pudru
  1. Na blacie przygotować duży kawałek papieru do pieczenia.
  2. Wiórki kokosowe przesypać na głęboki talerz.
  3. Czekoladę wraz z masłem i mlekiem kokosowym roztopić w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat, wsypać cukier puder, mieszać do rozpuszczenia cukru.
  4. Każde ciastko zanurzyć w czekoladowym lukrze, obtoczyć w wiórkach, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia by lukier zastygł.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *