Lamingtony to popularne w Australii ciastka biszkoptowe polane czekoladowym lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. W wersji luksusowej w środku przekładane są śmietaną lub dżemem. U mnie przepis na wersję superluksusową – bezglutenową, bezmleczną i z dodatkiem dżemu malinowego 🙂 Ciastka są miękkie, lekkie, aromatyczne i nie bardzo słodkie.
Przepis na bezglutenowe lamingtony
Składniki na kwadratową formę tortową 24 cm x 24 cm (16 dużych lamingtonów):
Ciasto biszkoptowe:
- 120 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 70 g masła klarowanego*
- 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 120 g cukru
- ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
- 200 g bezpestkowego (przetartego) dżemu malinowego
- Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
- Kwadratową formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
- Mąki przesiać do miski, wymieszać.
- Masło klarowane roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej
- Jajka ubić z solą i cukrem na bardzo gęstą pianę.
- Do piany z jajek dodać ziarenka wanilii, wymieszać szpatułką. Dodać mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać masło, ponownie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 160 °C. Piec przez ok. 23 minuty (do suchego patyczka).
- Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie do temperatury pokojowej.
- Oddzielić brzeg biszkoptu od obręczy, wyjąć z go formy, odkleić papier do pieczenia. Biszkopt przeciąć na dwa blaty.
- Dolny blat posmarować dżemem malinowym, przykryć górnym blatem. Ciasto pokroić na 16 kostek.
Lukier czekoladowy:
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g gorzkiej, bezmlecznej czekolady
- 20 g masła klarowanego*
- 100 ml mleka kokosowego
- 75 g cukru pudru
- Na blacie przygotować duży kawałek papieru do pieczenia.
- Wiórki kokosowe przesypać na głęboki talerz.
- Czekoladę wraz z masłem i mlekiem kokosowym roztopić w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat, wsypać cukier puder, mieszać do rozpuszczenia cukru.
- Każde ciastko zanurzyć w czekoladowym lukrze, obtoczyć w wiórkach, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia by lukier zastygł.
* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.