Bezglutenowe muffiny bananowo-owsiane

Bezglutenowe muffiny bananowo-owsiane

Dojrzałe banany i płatki owsiane to niezawodny duet w kuchni. Jesienią zaprezentowałam przepis na bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane z czekoladą, a dziś pora na bezglutenowe muffiny bananowo-owsiane. Są słodzone syropem klonowym i miodem, nie zawierają produktów mlecznych. Przygotowuję je z mąki ryżowej, mąki z tapioki i oczywiście bezglutenowych płatków owsianych. Mają bogaty smak i dobrze się przechowują.

Przepis na bezglutenowe muffiny bananowo-owsiane

Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g mąki z białego ryżu
  • 75 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 40 g bezglutenowych płatków owsianych + 1 łyżka do posypania muffinów
  • 0,25 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • 0,25 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 0,25 szkl soku jabłkowego
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania muffinów
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 170 stopni. Przygotować 12 papilotek/foremek do muffinów.
  2. Mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski, dodać płatki owsiane, wymieszać.
  3. W drugim naczyniu zmiksować syrop klonowy, miód i olej kokosowy. Dodać jajka, sok jabłkowy, ziarenka wanilii oraz cynamon i ponownie zmiksować.
  4. Obrane banany rozgnieść widelcem na talerzu i dodać je do mokrych składników. Masę wymieszać szpatułką.
  5. Do masy wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać cukrem trzcinowym oraz płatkami owsianymi.
  7. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min.

2 myśli na temat “Bezglutenowe muffiny bananowo-owsiane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *