Bezglutenowe pierniczki z nadzieniem w czekoladowej polewie

Bezglutenowe pierniczki z nadzieniem w czekoladzie

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam temat przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia na diecie bez glutenu i bez krowiego mleka. Na początek proponuję miękkie i aromatyczne pierniczki ze śliwkowym nadzieniem w polewie z gorzkiej czekolady. Ciasto przygotowane jest z mąki gryczanej, której charakterystyczny smak staje się niewyczuwalny pod wpływem korzennych przypraw. Ciasto nie wymaga długiego leżakowania (wystarczy 1,5 h), dlatego też pierniczki można przygotować nawet w ostatniej chwili. Będzie to miało jeszcze tę zaletę, że po domu rozejdzie się i utrzyma cudowny słodko-korzenny zapach. Polecam 🙂

Przepis na bezglutenowe pierniczki z nadzieniem w czekoladowej polewie

Składniki na ok. 70 sztuk:

Pierniczki:

  • 500 g mąki gryczanej + jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu ciasta
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 200 g miodu
  • 3 łyżeczki bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 100g masła klarowanego*
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie; wykorzystane zostaną 2 białka i 4 żółtka)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml powideł śliwkowych
  1. Mąkę, kakao i sodę przesiać do dużej miski, wymieszać.
  2. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać mleko kokosowe i ponownie wymieszać. Pozostawić by całość przestygła do temperatury pokojowej.
  3. W osobnym naczyniu ubić 2 białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypać cukier trzcinowy i wlać sok z cytryny. Gdy masa lekko zgęstnieje – nadal nie przerywając ubijania – dodawać po jednym żółtku (w sumie 4).
  4. Masę miodową przełożyć do miski z suchymi składnikami, wymieszać. Dodać masę jajeczną i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min. 1,5 h (można także nawet na całą noc). W tym czasie ciasto zgęstnieje.
  5. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 170 °C.
  6. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki do wycinania pierniczków.
  7. Matę lub stolnicę podsypać mąką. Przełożyć na nią 1/3 ciasta i rozwałkować je na grubość ok. 4 mm. Przez środek ciasta w poprzek zaznaczyć nożem linię (nie przecinać), a następnie pociąć ciasto wzdłuż na pasy o szerokości foremek do wycinania pierników. W dolnej części (pod linią w poprzek) nakładać porcje powideł i przykryć je górną częścią pasa ciasta (innymi słowy złożyć pas ciasta wzdłuż linii wyznaczonej wcześniej  przez środek). Lekko docisnąć ciasto i wokół każdej porcji powideł wykroić foremką pierniczek. Czynność powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta.
  8. Pierniczki ułożyć na blasze. Piec partiami przez ok. 10 min.
  9. Pierniczki wyjąć i przełożyć na kratkę by ostygły.

Polewa czekoladowa:

  • 120 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 30 g masła klarowanego*
  1. Na blacie przygotować duży kawałek papieru do pieczenia.
  2. Czekoladę wraz z masłem roztopić w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat i pozostawić na ok. 5 min by masa lekko ostygła.
  3. Każdy pierniczek zanurzyć w czekoladzie, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia by polewa zastygła.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Bezglutenowe pierniczki z nadzieniem w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *