Bezglutenowe pierniczki z morelowym musem i marcepanem

Bezglutenowe pierniczki z morelowym musem i marcepanem

Rozpływające się w ustach pierniczki inspirowane niemieckimi ciastkami Dominosteine. Od oryginału są znacznie mniej słodkie i oczywiście bezglutenowe oraz bezmleczne. Dolną warstwę stanowi miękki, aromatyczny piernik. Na nim znajduje się delikatna morelowa pianka zwieńczona cienką warstwą domowego marcepanu. Całość oblana jest polewą czekoladową. Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez kilka dni. 

Przepis na bezmleczne i bezglutenowe pierniczki z morelowym musem i marcepanem

Składniki na kwadratową formę tortową 24 cm x 24 cm (ok. 80 pierniczków):

Wartwa piernikowa:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 70 g miodu
  • 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 30g masła klarowanego*
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 170 °C.
  2. Dno formy tortowej wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, kakao i sodę przesiać do dużej miski, wymieszać.
  4. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać mleko kokosowe i ponownie wymieszać. Pozostawić by całość przestygła do temperatury pokojowej.
  5. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać sok z cytryny, a następnie po żółtka. Ubijać jeszcze przez ok. 2 min.
  6. Masę miodową przełożyć do miski z suchymi składnikami, wymieszać. Dodać masę jajeczną i ponownie wymieszać.
  7. Ciasto wyłożyć na formę, wyrównać.
  8. Wstawić do piekarnika na 14 minut.
  9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie delikatnie oddzielić boki ciasta od obręczy, zdjąć obręcz i odkleić papier do pieczenia od spodu ciasta.

Mus morelowy:

  • 6 łyżeczek żelatyny do rozpuszczania we wrzącej wodzie
  • 500 g dżemu lub konfitury morelowej
  1. Żelatynę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody i pozostawić by przestygła do temperatury pokojowej.
  2. Dżem lub konfiturę morelową zmiksować w blenderze, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Pozostawić by masa lekko stężała.

Warstwa marcepanowa:

  • 150 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 45 g cukru pudru
  1. Syrop klonowy oraz cukier przełożyć do rondelka, zalać 80 ml wody, zagotować i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Od tego momentu gotować syrop jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  2. Mielone migdały (mąkę migdałową) wsypać do malaksera, wlać gorący syrop cukrowy i wymieszać na wysokich obrotach. Dodać cukier puder i ponownie wymieszać na wysokich obrotach. Masa marcepanowa powinna być plastyczna. Jeżeli będzie zbyt klejąca należy dodać jeszcze trochę cukru pudru.
  3. Masę marcepanową przełożyć na sylikonową matę do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i przez folię rozwałkować na kwadrat o wymiarach używanej formy tortowej (24 cm x 24 cm).

Przygotowanie pierniczków:

  1. Przygotować tortownicę, zapiąć obręcz.
  2. Na dno tortownicy wyłożyć warstwę piernikową.
  3. Na warstwę piernikową wylać lekko stężały mus morelowy.
  4. Na mus położyć warstwę marcepanową, lekko docisnąć.
  5. Ciasto włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
  6. Gdy ciasto się schłodzi, wyjąć je z lodówki, delikatnie oddzielić boki od obręczy, zdjąć obręcz i przełożyć ciasto na dużą deskę. Pokroić ostrym nożem na kostki o wymiarach ok. 2,5 cm x 2,5 cm.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła klarowanego*
  1. Na blacie przygotować duży kawałek papieru do pieczenia.
  2. Czekoladę wraz z masłem roztopić w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat i pozostawić na ok. 5 min by masa lekko ostygła.
  3. Każdy kostkę piernikową zanurzyć w czekoladzie, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia by polewa zastygła.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *