Bezglutenowe tortille

Bezglutenowe tortille

Klasyczne meksykańskie pszenne tortille oprócz mąki zawierają jedynie sól, wodę i smalec. Przygotowuję je w wersji bezglutenowej z kombinacji czterech rodzajów mąki: ziemniaczanej, z brązowego ryżu, jaglanej i kukurydzianej. Sprężystości ciastu nadają łuski babki płesznik.

Po upieczeniu tortille są elastyczne i bez problemu można z nich przygotować np. bezglutenowe wrapy. Najbardziej lubię je z nadzieniem z gotowanego kurczaka, guacamole i sałaty. Polecam.

Przepis na bezglutenowe i bezmleczne tortille

Składniki na 8 sztuk (o średnicy 18 cm):

  • 80 g mąki ziemniaczanej (+ trochę by podsypać tortille podczas wałkowania)
  • 80 g mąki z brązowego ryżu
  • 80 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki łusek babki płesznik
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g smalcu
  • 200 ml gorącej wody
  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać łuski babki płesznik oraz sól. Wymieszać.
  2. Smalec rozpuścić w gorącej wodzie. Stopniowo wlewać do miski z mąkami przez cały czas mieszając. Wyrobić ciasto, ukształtować z niego kulę, wsadzić do woreczka i szczelnie zamknąć/zawiązać. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Matę do ciasta/stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto wyjąć z worka, uformować wałek i podzielić na 8 równych części. 7 części wsadzić z powrotem do worka.
  4. W tym momencie dobrze jest poprosić kogoś o pomoc – jedna osoba będzie wałkować tortille, druga piec je na patelni (Ewentualnie można najpierw rozwałkować wszystkie placki, a dopiero potem piec. Ważne by przykryć je folią spożywczą, ponieważ jeżeli wyschną, stracą swoją sprężystość.). Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Z pozostawionego kawałka zrobić kulkę, spłaszczyć ją, a następnie rozwałkować na placek o średnicy 18 cm. Tortillę piec na suchej patelni ok. 30 sekund. W tym czasie placek wypełni się pęcherzykami powietrza i zbrązowieje w niektórych miejscach. Obrócić na drugą stronę i piec kolejne 30 sekund. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
  5. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Tortille układać jedna na drugiej przykrywając folią. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *