Bezglutenowy i bezmleczny tort malinowy

Bezglutenowy i bezmleczny tort malinowy

Ten lekki, orzeźwiający, bezglutenowy i bezmleczny tort pozwala cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku. W sezonie przygotowuję go ze świeżych malin, w pozostałym czasie z mrożonych. Puszysty biszkopt z mąki kokosowej wspaniale łączy się z delikatnym malinowo-jaglanym musem. Całość zwieńczona jest warstwą galaretki z malinami.

Przepis na bezglutenowy i bezmleczny tort malinowy

Składniki na 8 kawałków (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

  • 20 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 stopni.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. W drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka.
  5. Do masy delikatnie przesypać mąkę z proszkiem. Wymieszać szpatułką/łyżą.
  6. Masę przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  7. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 18 minut (do suchego patyczka).
  8. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  9. Sok z cytryny rozpuścić w 40 ml przegotowanej, ostudzonej wody.
  10. Każdą stronę biszkoptu naponczować wodą z sokiem z cytryny.

Mus malinowo-jaglany:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki żelatyny do rozpuszczania we wrzącej wodzie
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  1. Kaszę jaglaną przesypać na sito, dokładnie przepłukać ciepłą wodą, przelać wrzątkiem i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i 150 ml wody. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 15 min. Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem na 10 min.
  2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 100 ml wrzącej wody.
  3. Odłożyć kilka malin do ozdoby w warstwie galaretki.
  4. Kaszę przełożyć do malaksera i zmiksować na wysokich obrotach. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz cukier i znów zmiksować na wysokich obrotach. Następnie dodać maliny i ponownie zmiksować wszystko na wysokich obrotach na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia do temperatury pokojowej (w przypadku użycia mrożonych malin studzenie nie jest konieczne).

Warstwa galaretki:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Pozostawić by ostygła i lekko stężała.

Przygotowanie tortu:

  1. Biszkopt umieścić w tortownicy, zapiąć obręcz.
  2. Mus wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Ozdobić odłożonymi malinami.
  3. Na wierzch wylać gęstniejącą galaretkę.
  4. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

2 myśli na temat “Bezglutenowy i bezmleczny tort malinowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *