Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bardzo się ucieszyłam, gdy w popularnym dyskoncie zobaczyłam na półce ekspandowaną komosę ryżową. Dotychczas zamawiałam ją wyłącznie przez internet. Dobrze, że teraz jest dostępna za rogiem, gdyż popping z quinoa ma w kuchni wiele zastosowań. Dzisiaj nadał puszystości mojemu bezglutenowemu i bezmlecznemu chlebkowi bananowemu. Ciasto w przygotowaniu jest banalnie proste, nie wymaga nawet zastosowania miksera. Świetnie sprawdza się na drugie śniadanie z filiżanką kawy.

Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy

Składniki na 12 kawałków (forma do keksu o wymiarach przy podstawie 8 cm x 22 cm):

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 75 g oleju kokosowego
  • 90 g cukru trzcinowego
  • ziarenka z połowy wanilii
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 g ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa)
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 175°C.
  2. Formę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Banany obrać i rozgnieść w misce widelcem. Dodać jajko, olej kokosowy, cukier trzcinowy i ziarenka wanilii. Wymieszać łyżką.
  4. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sodę i sól, wymieszać. Dosypać komosę ryżową i ponownie wymieszać.
  5. Suche składniki przesypać do masy bananowej. Wszystko wymieszać do połączenia składników, a następnie przelać do formy.
  6. Piec ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *