Bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy

Bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy

Przedstawiam dziś bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy, który nie wymaga dodawania tłuszczu. Puszysty biszkopt upiekłam z mąki kukurydzianej oraz ziemniaczanej. Masa pralinowa to zmiksowane orzechy laskowe, gorzka czekolada i cukier trzcinowy do smaku. Dla orzeźwienia jedną warstwę tortu stanowi galaretka z brzoskwiniami. Całość jest lekka i bardzo szybko znika ze stołu 🙂

Przepis na bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy

Składniki na 10 kawałków (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego do ciasta + 1 łyżka cukru trzcinowego do ponczu
  • ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii
  • torebka zielonej herbaty
  • 1 łyżka nalewki orzechowej (można pominąć)
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
  3. Mąki przesiać do miski.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać 80 g cukru trzcinowego, a następnie żółtka.
  5. Do masy dodać ziarenka wanilii i delikatnie przesypać mąki. Wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  7. Wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 160°C. Piec ok. 28 minut (do suchego patyczka).
  8. Na podłodze rozłożyć ściereczkę. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wraz z formą upuścić go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Jeżeli pomimo „rzucania” biszkoptem góra nie będzie płaska, należy oddzielić brzeg biszkoptu od obręczy, wyjąć z go formy, położyć spodem do góry i zdjąć dno formy wraz z papierem do pieczenia. Następnie całkowicie wystudzić.
  9. Herbatę zalać 120 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Zaparzyć, dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego oraz nalewkę orzechową, wymieszać i wystudzić.
  10. Biszkopt podzielić na 3 równe blaty. Dolny i środkowy blat naponczować herbatą z dwóch stron, górny blat tylko od spodu.

Masa pralinowa:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika na ok. 7 min (do czasu, aż skórka zbrązowieje). Alternatywnie można je także podprażyć na patelni często mieszając. Podprażone, jeszcze ciepłe orzechy zawinąć w czystą ściereczkę lub wrzucić do papierowej torebki i pocierać w dłoniach do czasu, aż skórki same odpadną od orzechów.
  4. Obrane orzechy wrzucić do malaksera. Miksować do momentu, aż przeobrażą się w płynną masę.
  5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą wlać do masy orzechowej. Dodać cukier, zmiksować do połączenia składników.
  6. Pralinę przełożyć do miseczki i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Warstwa galaretki:

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  1. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do galaretki. Pozostawić by galaretka lekko stężała.

Przygotowanie tortu:

  1. Dolny blat biszkoptu posmarować 1/3 masy pralinowej. Przykryć środkowym blatem.
  2. Na środkowy blat wyłożyć lekko stężałą galaretkę. Przykryć górnym blatem.
  3. Górny blat i boki (poza warstwą galaretki) posmarować pozostałą praliną.
  4. Tort wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *