Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

Co roku w okresie przygotowywania konfitury morelowej nachodzi mnie ochota by upiec tort Sachera. Choć jego oryginalna receptura jest pilnie strzeżona, przypuszczam, że oryginalny austriacki przysmak zawiera zarówno gluten, jak i mleko. W moim przepisie ich nie ma. Ciasto przygotowane jest z bezglutenowej mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Do czekoladowej polewy zamiast śmietanki dodaję trochę morelowej galaretki. To ona sprawia, że tort pięknie błyszczy. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i moreli 🙂

Przepis na bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

Składniki na 12 kawałków (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

  • 100 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g masła klarowanego*
  • 75 g trzcinowego cukru pudru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 stopni.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić by ostygła.
  4. Mąki przesiać do miski.
  5. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać kolejno żółtka oraz czekoladę. Na koniec wsypać mąki i wymieszać masę szpatułką.
  6. W drugim naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy w dwóch częściach, wymieszać szpatułką.
  7. Masę przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  8. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  9. Biszkopt wyjąć z piekarnika. Delikatnie oddzielić brzeg od obręczy, zdjąć obręcz. Ciasto odwrócić wierzchnią stroną na spód i pozostawić do ostygnięcia.
  10. Biszkopt podzielić na 2 równe części.

Polewa:

  • 25 g galaretki morelowej (ok. 1/3 opakowania)
  • 60 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)
  • 30 g masła klarowanego*
  1. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzącej wody. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  2. Czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić by całość ostygła do temperatury pokojowej.
  3. Galaretkę wlać do czekolady i mieszać do czasu, gdy powstanie jednolita i błyszcząca masa. Pozostawić by polewa lekko zgęstniała.

Nadzienie:

  • 250 g konfitury lub dżemu morelowego

Przygotowanie tortu:

  1. Dolny blat biszkoptu posmarować 1/3 nadzienia. Przykryć górnym blatem.
  2. Pozostałą częścią nadzienia posmarować wierzch i boki tortu.
  3. Na górę wylać polewę i rozprowadzić ją równomiernie za pomocą szerokiego noża lub łopatki po wierzchu i bokach tortu.
  4. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

6 myśli na temat “Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera”

    1. Struktura ciasta będzie wtedy inna, dlatego lepiej jest zaopatrzyć się w czekoladę. Jeżeli nie jest to możliwe, proponuję zwiększyć ilość masła klarowanego do 100 g, dodać 25 g kakao i 2 łyżki mleka roślinnego.

    1. Nie próbowałam, ale taka zamiana powinna się udać, ponieważ większą rolę w spajaniu tego ciasta pełni mąka ziemniaczana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *