Bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli

Bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli

Sekretem smaku tego lekkiego tortu są morele karmelizowane w cukrze z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do masy nie dodaję tłuszczu – jej podstawę stanowi ryż arborio. Bezglutenowy biszkopt „rzucany” przygotowuję z mąki kukurydzianej z dodatkiem kakao. W przepisie zdradzam jak go przyciąć, by nie tylko smak, ale i kształt był niespodzianką dla wyjątkowej osoby…

Przepis na bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli

Składniki na 8 kawałków (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 20 g kakao
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g trzcinowego cukru pudru
  • 1 torebka zielonej herbaty
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  •  2 łyżki konfitury morelowej
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 stopni.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
  3. Mąkę i kakao przesiać do miski.
  4. W drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier puder, a następnie żółtka.
  5. Do masy delikatnie przesypać mąkę i kakao. Wymieszać szpatułką/łyżą.
  6. Masę przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  7. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  8. Na podłodze rozłożyć ściereczkę. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wraz z formą upuścić go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Następnie całkowicie przestudzić w formie.
  9. Herbatę zalać 60 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Zaparzyć, dodać cukier, wystudzić.
  10. Oddzielić brzeg biszkoptu od obręczy, wyjąć z formy i podzielić na 3 równe blaty. Jeżeli pomimo „rzucania” biszkoptem góra nie będzie płaska, należy odkroić nierówność (zostanie wykorzystana na końcu).
  11. Dolny i środkowy blat naponczować herbatą z dwóch stron, górny blat tylko z wierzchu.
  12. Bezpośrednio przed złożeniem tortu na dolnym blacie rozsmarować konfiturę morelową.

Mus morelowo-ryżowy:

  • 100 g ryżu arborio
  • 6 łyżek brązowego cukru
  •  1000 g wymytych i odpestokowanych moreli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 łyżeczek żelatyny do rozpuszczania we wrzącej wodzie
  1. Ryż dokładnie wypłukać, zalać w garnku 250 ml wody. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu przez 10 min. Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem na 15 min. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  2. Wyjąć dwie patelnie (lub przygotować karmelizowane morele w 2 etapach na jednej patelni). Na każdej patelni na małym ogniu rozgrzać 3 łyżki cukru z 1 łyżką wody, nie mieszać. Gdy pojawią się bąble na patelniach rozłożyć równomiernie połówki moreli środkami do dołu. Potrząsnąć patelniami by cukier oblepił każdą morelę. Dodać po gałązce rozmarynu. Karmelizować do czasu aż sok, który wycieknie z moreli stanie się gęstym syropem (ok. 15 minut). Wyjąć rozmaryn i przestudzić do temperatury pokojowej.
  3. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Przestudzić do temperatury pokojowej.
  4. Ryż oraz morele z syropem (bez rozmarynu) przełożyć do malaksera i zmiksować na wysokich obrotach na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Zdobienie:

  • 8 sztuk miechunki peruwiańskiej
  1. Listki delikatnie skręcić, owoce umyć i osuszyć.

Przygotowanie tortu:

  1. Dolny blat biszkoptu umieścić w tortownicy, zapiąć obręcz.
  2. Górny blat podzielić na 8 kawałków, odciąć zaokrąglenia (zostaną wykorzystane na końcu), tak by powstały równoramienne trójkąty. Każdy trójkąt umieścić prostopadle do dolnego blatu, wierzchnią warstwą do środka.
  3. Na biszkopt wyłożyć 1/3 musu morelowo-ryżowego, wyrównać.
  4. Ze środkowego blatu wyciąć koło o takiej średnicy by można je było umieścić wewnątrz tortu (u mnie 13 cm). Biszkopt umieścić na musie i zalać pozostałym musem.
  5. Okrawki biszkoptu pokruszyć i wysypać na górze tortu.
  6. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  7. Przed podaniem ozdobić owocami miechunki.

Bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli

2 myśli na temat “Bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli”

  1. wszystko cudnie wygląda i ślinka cieknie, ale w przepisach są jajka, a tego też mi nie wolno. Czym zastąpić jajka? Do wszystkich dań tym samym zamiennikiem?

    1. W biszkoptach, roladach i bezach aquafabą. W ciężkich, wilgotnych ciastach pogniecionymi bananami lub gotowanymi batatami. W drożdżowych nieźle sprawdza się mielone siemię lniane zalane gorącą wodą. W przypadku tortu z karmelizowanych moreli spróbowałabym zastąpić biszkopt ciastem czekoladowym bez jajek z dodatkiem oleju i sody (typowe ciasto bez jajek na muffiny).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *