Bezglutenowy tort ziemniaczany

Bezglutenowy tort ziemniaczany

Gdy byłam dzieckiem, moja Mama piekła dla nas na niedzielne obiady tort ziemniaczany. Uwielbialiśmy go. Kilka lat temu przygotowałam ten tort na przyjęcie, na którym było wielu obcokrajowców. Gdy wytłumaczyłam, że jedną z warstw stanowi kiszona kapusta, miny stały się niepewne. Odkroiłam kawałek i nałożyłam najbliższemu z gości. Po tym poszłam do kuchni po łyżkę do tortów, aby łatwiej mi było podawać. Gdy wróciłam na paterze leżał ostatni kawałek. Zanim chwyciłam za talerz dla siebie na stole nie został nawet okruszek…

Trzeba przyznać, że tort jest dość pracochłonny, ale smak sprawia, że warto ten czas poświęcić. Na przyjęcie można przygotować go wcześniej, a później jedynie odgrzać. Będzie wtedy lepiej „trzymać formę” przy krojeniu. Istnieje też oczywiście ryzyko, że nie doczeka odgrzania, gdyż wcześniej zostanie zjedzony :). Polecam podanie go w towarzystwie czystego barszczu czerwonego.

Przepis na bezglutenowy i bezmleczny tort ziemniaczany

Składniki na 6 kawałków (tortownica o średnicy 18 cm*):

Warstwa ziemniaczana:

  • 1,2 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli (do ciasta) + sól do gotowania ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka klarowanego masła do posmarowania formy**
  • 1 żółtko (do posmarowania górnej warstwy)
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i bez przykrycia przestudzić do temperatury pokojowej.
  2. Sól, mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać.
  3. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać suche składniki oraz jajko. Ręcznie zagnieść miękkie ciasto.

Warstwa mięsa:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 40 dkg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • sól
  • majeranek
  1. Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na oleju na dużej patelni ustawionej na małym ogniu. Dodać mięso i od razu zwiększyć płomień. Smażyć przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem przez około 10 minut.
  2. Pomidory z zalewy pokroić w kostkę i wraz z sokiem dodać do mięsa. Dusić 10 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i majerankiem, a następnie na niewielkim ogniu odparowywać często mieszając do czasu, gdy sos zrobi się gęsty.

Warstwa kapusty:

  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  1. Kapustę kiszoną pokroić i przełożyć do garnka wraz z sokiem (lub bez jeżeli nie lubi się zbyt kwaśnego smaku), dodać listek laurowy i wodę w takiej ilości by całkowicie „zakryła” kapustę. Ugotować pod przykryciem do miękkości.
  2. Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na oleju na dużej patelni ustawionej na małym ogniu. Dodać kapustę wraz z wodą, w której się gotowała. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy woda odparuje. Wyjąć listek laurowy, doprawić pieprzem.

Warstwa pieczarek:

  • 40 dkg pieczarek
  • 2 łyżki klarowanego masła**
  • sól
  • pieprz
  1. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół, a następnie poszatkować na cienkie plasterki.
  2. Usmażyć „na złoto”na klarowanym maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie tortu:

  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 °C.
  2. Dno i boki tortownicy wysmarować klarowanym masłem.
  3. Ciasto ziemniaczane podzielić na 4 części. Z każdej uformować placek o średnicy ok. 18 cm.
  4. Na dno formy położyć pierwszy placek ziemniaczany, docisnąć.
  5. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć mięso, wyrównać.
  6. Na warstwie mięsa położyć drugi placek ziemniaczany, docisnąć.
  7. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć kapustę kiszoną, wyrównać.
  8. Na warstwie kapusty kiszonej położyć trzeci placek ziemniaczany, docisnąć.
  9. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć pieczarki, wyrównać.
  10. Na warstwie pieczarek położyć czwarty placek ziemniaczany, docisnąć. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Wstawić do piekarnika.
  11. Piec 60 minut.

* Forma do tortu o średnicy 18 cm musi mieć przynajmniej 9 cm wysokości. Jeżeli takiej nie posiadacie, lepiej przygotować tort w formie o większej średnicy.

** Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. W tym przepisie można je także zastąpić olejem rzepakowym.

2 myśli na temat “Bezglutenowy tort ziemniaczany”

  1. Witam, chciałabym przygotować ten tort na przyjęcie dzień wcześniej. Jak długo i w jakiej temperaturze należy go później odgrzewać, żeby był ciepły, ale nie spalony 😉

    1. Dzień dobry, tort powinien być gorący po ok. 45 minutach w 120 °C. Jeżeli góra zacznie się rumienić, proszę przykryć formę folią aluminiową. Udanego przyjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *