Farinata – bezglutenowy i bezmleczny placek z mąki z ciecierzycy

Farinata - bezglutenowy i bezmleczny placek z mąki z ciecierzycy

Farinata to włoski placek, którego podstawę stanowi bezglutenowa mąka z ciecierzycy. Nie wymaga dodania jajek, ani mleka. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzeba jedynie trochę czasu by ciasto „odpoczęło”. 

Farinata z mojego przepisu ma chrupiącą skórkę, kruche boki i kremowy  środek. W środku zapieczone są piórka cebuli, a na wierzchu unoszą się listki rozmarynu. Smakuje wyśmienicie z bukietem sałat skropionych sosem vinaigrette.

Przepis na farinatę – bezglutenowy i bezmleczny placek z mąki z ciecierzycy

Składniki na 8 kawałków (forma o średnicy 28 cm):

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 600 ml letniej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (3 do ciasta, 2 na blachę)
  • 0,5 łyżeczki miałkiej soli
  • 1 średnia cebula skrojona w piórka
  • listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól gruboziarnista do posypania
  • świeżo mielony pieprz
  1. Mąkę przesiać do miski. Dolewać po trochę wody i za każdym razem dokładnie mieszać. Gdy cała woda zostanie połączona z mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na min. 4 godziny (max. nawet 10 godzin) w temperaturze pokojowej.
  2. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 230 stopni. Przygotować okrągłą formę do pieczenia (np. do tarty lub pizzy).
  3. Z ciasta zdjąć pianę, która wytworzyła się w czasie, gdy ciasto „odpoczywało”. Dodać miałką sól oraz 3 łyżki oliwy i wymieszać.
  4. Formę wstawić do gorącego piekarnika by mocno się nagrzała (ok. 3 min.).  Po wyjęciu wylać na nią 2 łyżki oliwy. Obracać formą, tak by oliwa równomiernie pokryła dno i boki.
  5. Do formy wlać ciasto (uwaga! oliwa może pryskać). Posypać cebulą, rozmarynem i gruboziarnistą solą. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min.
  6. Wyjąć z piekarnika, przyprawić pieprzem i pokroić. Podawać gorącą.

2 myśli na temat “Farinata – bezglutenowy i bezmleczny placek z mąki z ciecierzycy”

  1. Bardzo miło dla oka to wygląda i smakowicie. Lubie takie potrawy ala tortilla. A gdzie kupić mąkę z ciecierzycy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *