Gęsta bezmleczna czekolada na gorąco

Gęsta bezmleczna czekolada na gorąco

Gdy za oknem wiatr i plucha, wspaniale jest rozgrzać się pijąc pyszną gorącą czekoladę. Nie dodaję do niej krowiego mleka, ani zagęszczających dodatków. Używam zaledwie 3 składników: gorzkiej czekolady, mleka kokosowego i cukru trzcinowego. Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale naprawdę warto. Sekretem gęstej konsystencji jest trzykrotne podgrzanie i dwukrotne szybkie schłodzenie napoju. Czekolada smakuje wybornie i doskonale poprawia nastrój.

Przepis na gęstą bezmleczną czekoladę na gorąco

Składniki na 2 filiżanki:

  • 250 ml rzadkiego mleka kokosowego*
  • 70 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  1. Mleko kokosowe zagotować w rondelku. Odlać z niego do miseczki 100 ml, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia. Do pozostałego mleka dodać cukier,  mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie wlać czekoladę i przez 3 minuty energicznie mieszać nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Rondelek zdjąć z ognia i wstawić do naczynia z zimną wodą. Schłodzić do temperatury pokojowej (teraz następuje proces gęstnienia).
  3. Ponownie podgrzać czekoladę nie doprowadzając do zagotowania i ponownie schłodzić ją w naczyniu z zimną wodą do temperatury pokojowej.
  4. Ostatni raz podgrzać czekoladę nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do filiżanek i rozkoszować się smakiem.
  • Do przygotowania czekolady używam rzadkiego mleka kokosowego. W tym celu wstawiam do lodówki do góry dnem puszkę mleka kokosowego (400 ml) na ok. 12 godzin. Po tym czasie otwieram puszkę i odlewam rzadkie mleko – wychodzi ok. 250 ml. Pozostałą śmietankę ubijam i wykorzystuję do udekorowania czekolady lub zużywam do innych potraw.

Jedna myśl na temat “Gęsta bezmleczna czekolada na gorąco”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *