Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne

Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne

Gofry zawsze przywołują we mnie wspomnienia beztroskich wakacji nad polskim morzem. Najbardziej lubię je w wersji z cukrem pudlem lub konfiturą truskawkową w towarzystwie filiżanki cappuccino z mlekiem sojowym. 

Gofry z mojego przepisu nie zawierają glutenu i mleka krowiego. Mimo, iż nie dodaję do nich proszku do pieczenia, w nagrzanej gofrownicy rosną wprost bajecznie. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku bardzo pulchne.

Przepis na gofry bezglutenowe i bezmleczne

Składniki na 6 sztuk (15 cm x 9 cm):

  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ziarenka wyjęte z połowy wanilii
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła klarowanego*
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  1. Wszystkie mąki przesiać do miski. Dodać cukier, ziarenka wanilii, mleko kokosowe, masło klarowane i żółtka jaj. Zmiksować na gładką masę. Odstawić na 20 min (w tym czasie ciasto zgęstnieje).
  2. Włączyć gofrownicę, aby się nagrzała. Białka jaj ubić z solą na sztywną pianę, a następnie delikatnie przełożyć do ciasta. Wymieszać szpatułką/łyżką (nie miksować).
  3. Ciasto nakładać na gorącą gofrownicę porcjami. Piec aż gofry przybiorą złoty kolor (w mojej gofrownicy trwa to ok. 3 min).
  4. Podawać z ulubionymi dodatkami (na zdjęciu z cukrem pudrem).

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić olejem kokosowym w takiej samej ilości.

6 myśli na temat “Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne”

    1. Nie przygotowywałam nigdy gofrów z mąki migdałowej, mam obawę czy jej dodatek nie wpłynie na utratę chrupkości ciasta. Mąka gryczana jak najbardziej się sprawdzi, mnie smakuje najlepiej w gofrach w wersji wytrawnej. Gofry można także przygotować z dodatkiem mąki ryżowej (z brązowego ryżu lub białej) i jaglanej.

    1. Wydaje mi się, że w przypadku gofrów jako zamiennik jajek najlepiej użyć ubitej aquafaby (wody z puszki ciecierzycy).

    1. Kokosowy smak jest lekko wyczuwalny. Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. migdałowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *