Knedle z tapioki – bezglutenowe i bezmleczne

Knedle z tapioki - bezglutenowe i bezmleczne

Tapioka kojarzy się przede wszystkim z puddingiem, ale można z niej przygotować wiele innych dań. Ciasto z perełek z tapioki (granulat) jest bardzo plastyczne i świetnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj proponuję przygotowanie knedli z tapioki inspirowanych tajskim daniem Saku Sai Moo. Wyraziste nadzienie z mięsa wieprzowego i orzeszków laskowych,  łączy w sobie słodycz cebuli, słony posmak sosu sojowego i aromat świeżej kolendry. Knedle można podawać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przystawkę w temeperaturze pokojowej.

Przepis na knedle z tapioki z nadzieniem z mięsa wieprzowego i orzeszków laskowych

Składniki na 20 sztuk:

  • 400 g drobnego granulatu z tapioki
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do smażenia mięsa, 2 do smarowania talerza i papieru do pieczenia)
  • 250 g drobno poszatkowanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 8 łyżek bezglutenowego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • chilli
  1. Tapiokę wsypać do miski, zalać 500 ml wody o temperaturze pokojowej, odstawić na minimum 15 minut by tapioka napęczniała.
  2. Orzeszki ziemne podprażyć na gorącej suchej patelni by nabrały delikatnie brązowego koloru, następnie przesypać je do malaksera i zmielić na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę. Gdy cebula będzie lekko szklista, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać i smażyć całość przez około minutę. Dodać mięso oraz suszoną kolendrę i smażyć do czasu, gdy mięso nabierze złotego koloru. Dodać sos sojowy, miód, zmielone orzechy, połowę posiekanych liści kolendry i chilli do smaku. Całość wymieszać, zdjąć z ognia i przestudzić do temperatury, w której mięso nie będzie parzyć w dłonie.
  4. Z mięsa ulepić 20 kulek o średnicy około 2-2,5 cm.
  5. Duży talerz posmarować olejem. Tapiokę ugnieść, uformować kulę. Oderwać kawałek ciasta, spłaszczyć na dłoni, zawinąć w niego kulkę mięsa i uformować knedel. Knedel przełożyć na wysmarowany olejem talerz. Podobnie postąpić w przypadku pozostałych knedli.
  6. Wkład garnka do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go olejem i podziurkować nożem (by para mogła się przedostawać). Knedle ułożyć na papierze tak by były między nimi min. 1,5 cm odległości. Gotować na parze do czasu, aż knedle staną się przezroczyste (ok. 20 minut). Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *