Kruche bezglutenowe ciastka z żurawiną i skórką pomarańczową

Kruche bezglutenowe ciastka z żurawiną i skórka pomarańczową

Maślane, bezglutenowe ciastka, które można przygotować dla wyjątkowej osoby nie tylko z okazji Walentynek. Serduszka łączą w sobie aromat kandyzowanej skórki pomarańczowej i kwaskowy smak suszonych żurawin. Są kruche, ale nie kruszą się i nie rozpadają bez powodu, co z pewnością docenią praktycy wypieków bezglutenowych. Można je przetrzymać przez kilka dni w szczelnym pudełku.  

Przepis na kruche bezglutenowe ciastka z żurawiną i skórką pomarańczową

Składniki na ok. 60 ciastek w kształcie serca wpisującego się w okrąg o średnicy 5 cm:

  • 100 g maki z białego ryżu
  • 100 g mąki z tapioki + jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu ciasta
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g masła klarowanego*
  • 1 jajko
  • 3 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 100 g suszonej żurawiny
  1. Mąki wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać jajko, skórkę pomarańczową i 2 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto (jeżeli nie będzie się sklejać, dolać jeszcze jedną łyżkę wody). Dodać pokrojoną żurawinę, ponownie zagnieść. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut (ciasto nie może się zbytnio wychłodzić, gdyż wtedy trudniej będzie go wałkować).
  3. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 °C.
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki do wycinania ciastek.
  5. Matę lub stolnicę podsypać mąką. Przełożyć na nią ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wyciąć serduszka. (Alternatywnie z ciasta uformować wałek i pociąć go nożem na okrągłe ciastka o grubości ok. 5 mm.)
  6. Ciastka przełożyć na blachę. Piec partiami przez ok. 8 min.
  7. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić do temperatury pokojowej.
  8. Przechowywać w szczelnym pudełku.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *