Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami, którego koniecznie trzeba spróbować na wiosnę. Słodka, chrupiąca beza wspaniale łączy się z soczystym i kwaskowym owocowym nadzieniem. Pod warstwą rabarbaru i truskawek kryje się bezmleczne ciasto z trzech mąk bezglutenowych: kukurydzianej, ziemniaczanej oraz pełnoziarnistej ryżowej z dodatkiem zmielonych migdałów.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą – bezglutenowe i bezmleczne

Składniki na 12 kawałków (forma o wymiarach 30 cm x 22 cm):

Kruchy spód:

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z brązowego ryżu
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 100 g klarowanego masła*
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • żółtka z 3 dużych (lub 4 średnich) jaj
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Dodać mielone migdały oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.
  2. Do kruszonki dodać cukier, żółtka oraz mleko migdałowe. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 60 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Schłodzone ciasto przenieść do formy. Rozwałkować mini wałkiem lub wylepić dłońmi. Podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 12 minut (po wyjęciu spód powinien być złoty).

Warstwa owoców:

  • 500 g rabarbaru (obranego i pociętego na 1 cm kawałki)
  • 400 g truskawek (odszypułkowanych i przekrojonych na pół)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Rabarbar i truskawki umieścić w misce. Dodać przesianą mąkę. Wszystko wymieszać.
  2. Owoce wyłożyć na podpieczony spód ciasta (może być gorący), wyrównać.

Beza:

  • białka z 3 dużych (lub 4 średnich) jaj
  • szczypta soli
  • 170 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, wyłączyć mikser, przesiać mąkę i wymieszać szpatułką.
  2. Pianę wyłożyć na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika (180 stopni). Włączyć termoobieg i obniżyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok. 60 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *