Mąki bezglutenowe – część 1

Mąki bezglutenowe

Moment przejścia na dietę bezglutenową był dla mnie sposobnością do zorientowania się, jak różnorodne mąki niezawierające glutenu są dostępne na rynku. Funkcjonując w „glutenowym świecie” sięgałam przede wszystkim po produkty pszenne, żytnie i jęczmienne, a dzięki ich uniwersalności nie czułam potrzeby by do kuchni zaprosić mąki wytwarzane z innych roślin. A jest ich naprawdę sporo. Mąki bezglutenowe produkuje się ze zbóż, zbóż rzekomych, korzeni i bulw, roślin strączkowych, orzechów, nasion i owoców.

W dzisiejszym poście przygotowałam tabelkę zawierającą dostępne w Polsce mąki i skrobie bezglutenowe. Trzeba mieć świadomość, że nawet jeżeli dana roślina naturalnie nie zawiera białek glutenu, to produkty z niej pochodzące mogą zostać zanieczyszczone glutenem podczas uprawy czy procesu produkcyjnego. W szczególności z tego powodu w diecie bezglutenowej nie wolno używać wyrobów pochodzących ze zwykłego owsa. Można natomiast wykorzystywać certyfikowaną mąkę owsianą bezglutenową. Przy zakupie danego produktu zawsze należy sprawdzać czy znajduje się na nim znak przekreślonego kłosa. 

W kolejnych postach bardziej szczegółowo przybliżę właściwości i zastosowanie w wypiekach i przygotowaniu potraw poszczególnych mąk bezglutenowych (Mąki bezglutenowe – część 2 – mąki ze zbóż). Jeżeli komuś z Was udało się kupić u nas inną, niewymienioną mąkę bezglutenową, napiszcie o tym proszę w komentarzach.

Mąki bezglutenowe

Zboża Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
kukurydza mąka kukurydziana

•   Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne

•   Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

•   Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

•   Bezglutenowe tortille

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort z karmelizowanych moreli

•   Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

•   Bezglutenowy chlebek bananowy

•   Bezglutenowa zebra

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy

•   Bezglutenowe ciasteczka linckie

skrobia kukurydziana (mazeina)

•   Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

•   Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

owies bezglutenowy mąka owsiana bezglutenowa •   Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne
proso mąka jaglana

•   Moussaka – bezglutenowa i bezmleczna

•   Bezglutenowe tortille

•   Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo

ryż mąka z brązowego ryżu

•   Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

•   Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

•   Bezglutenowe tortille

•   Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

•   Bezglutenowe muffiny z brzoskwiniami

•   Bezglutenowe knedle ze śliwkami

•   Bezglutenowe finansjerki ze śliwkami

•   Bezglutenowa zebra

mąka z białego ryżu

•   Bezglutenowe muffiny z brzoskwiniami

•   Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami

•   Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

•   Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

•   Bezglutenowe ciasteczka linckie

•   Bezglutenowe ciastka czekoladowe

mąka z ryżu kleistego

•   Bezglutenowe muffiny z brzoskwiniami

•   Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

sorgo mąka z sorgo •   Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo
teff (miłka abisyńska) mąka z teff •   Bezglutenowe i bezmleczne ciastka z mąki teff

 

Zboża rzekome Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
amarantus (szarłat) mąka z amarantusa

•   Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

•   Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

canihua (komosa bladołodygowa) mąka z canihua
gryka zwyczajna mąka gryczana

 •   Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

•   Bezglutenowe ciasto na pierogi

•   Bezglutenowe pierniczki z nadzieniem w czekoladowej polewie

quinoa (komosa ryżowa) mąka z quinoa

 

Korzenie i bulwy Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
maniok mąka z tapioki (skrobia)

•   Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo

•   Bezglutenowe ciasteczka linckie

•   Bezglutenowe ciastka czekoladowe

granulat z tapioki •   Knedle z tapioki – bezglutenowe i bezmleczne
maranta trzcinowa mąka ararutowa
ziemniak mąka ziemniaczana (skrobia)

•   Chrupiące i pulchne gofry bezglutenowe i bezmleczne

•   Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

•   Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

•   Moussaka – bezglutenowa i bezmleczna

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort truskawkowy

•   Paluszki rybne w bezglutenowej panierce

•   Bezglutenowe tortille

•   Bezglutenowa i bezmleczna tarta z łososiem, ziemniakami i koperkiem

•   Bezglutenowe bułki z mąki z sorgo

•   Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami

•   Bezglutenowe knedle ze śliwkami

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort Sachera

•   Bezglutenowe ciasto kasztanowe z jabłkami

•   Bezglutenowa zebra

•   Bezglutenowa tarta z bezmlecznym kremem cytrynowym i winogronami

•   Bezglutenowa rolada czekoladowa z jaglanym kremem i gruszkami

•   Bezglutenowe ciasto dyniowe z pomarańczowym kremem jaglanym

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort pralinowy

•   Bezglutenowe ciasto na pierogi

•   Bezglutenowy tort ziemniaczany

 

Rośliny strączkowe Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
bób mąka z bobu
biała fasola mąka z białej fasoli
ciecierzyca (cieciorka) mąka z ciecierzycy •   Farinata – bezglutenowy i bezmleczny placek z mąki z ciecierzycy
czerwona soczewica mąka z czerwonej soczewicy
karob (szarańczyn strąkowy) mączka chleba świętojańskiego
łubin mąka z łubinu
orzech ziemny (arachidowy) mąka arachidowa
soja mąka sojowa

 

Orzechy Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
kasztan mąka kasztanowa  •   Bezglutenowe ciasto kasztanowe z jabłkami
kokos mąka kokosowa

•   Bezglutenowy i bezmleczny tort malinowy

•   Bezglutenowe i bezmleczne kruche ciasto z jagodami

wiórki kokosowe  •   Bezglutenowe batoniki bananowo-owsiane z czekoladą
migdał mąka migdałowa

•   Bezglutenowe i bezmleczne babeczki cytrynowo-tymiankowe

•   Kruche ciasto bezglutenowe i bezmleczne z rabarbarem, truskawkami i bezą

•   Bezglutenowe muffiny z brzoskwiniami

•   Bezglutenowe finansjerki ze śliwkami

orzech laskowy mąka z orzechów laskowych •   Bezglutenowe i bezmleczne ciasto czekoladowe z wiśniami
orzech włoski mąka z orzechów włoskich  •   Bezglutenowe ciastka czekoladowe
orzech ziemny (arachidowy) mąka arachidowa
pistacja mąka pistacjowa

 

Nasiona Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
arbuz mąka z pestek arbuza
dynia mąka z pestek dyni
konopie mąka konopna
len zwyczajny mąka z siemienia lnianego  •   Bezglutenowe ciasto na pierogi
mak mąka makowa
sezam mąka sezamowa
słonecznik mąka słonecznikowa
winogrono mąka z pestek winogron

 

Owoce Produkty Wykorzystanie w moich przepisach
plantan mąka bananowa

 

9 myśli na temat “Mąki bezglutenowe – część 1”

  1. Do bezglutenowych mąk z roślin strączkowych należą także mąka z czerwonej soczewicy i mączka chleba świętojańskiego. Razem mamy już 42 mąki bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *