Mąki bezglutenowe – część 2 – mąki ze zbóż

Mąki bezglutenowe ze zbóż

Dzisiejszy post jest kontynuacją wpisu Mąki bezglutenowe – część 1. Wymieniłam w nim dostępne w Polsce mąki bezglutenowe, w podziale na rośliny, z których są wytwarzane (zboża, zboża rzekome, korzenie i bulwy, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i owoce). Obecnie w zestawieniu można już naliczyć 42 rodzaje mąk bezglutenowych. Jeżeli znacie inne, proszę o informację. 

Poniżej prezentuję właściwości mąk bezglutenowych, które są produkowane ze zbóż. W kolejnym wpisie przedstawię bliżej mąki wytwarzane ze zbóż rzekomych.

Mąki bezglutenowe ze zbóż

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest popularna na całym świecie. Uzyskuje się ją z przemiału całych ziaren kukurydzy.

Mąka kukurydziana jest źródłem fosforu, magnezu, potasu, żelaza oraz witamin A, E i z grupy B.

Ze względu na swoje żółte zabarwienie mąka kukurydziana nadaje wypiekom złoty odcień. Dobrze sprawdza się w biszkoptach, omletach, ciastach ucieranych, kruchych i wytrawnych plackach typu tortilla.

Cena: ok. 3 zł/kg.

Skrobia kukurydziana (mazeina)

Skrobia kukurydziana (mazeina)

Skrobia kukurydziana, podobnie jak mąka kukurydziana, jest popularna na wszystkich kontynentach. Wytwarza się ją z bielma ziaren kukurydzy.

Skrobia kukurydziana jest produktem niskobiałkowym, nie zawiera tłuszczu.

Mazeina jest znacznie bardziej miałka od mąki kukurydzianej. Ma biały kolor, nie posiada smaku, ani zapachu. Wykorzystuje się ją jako składnik pieczywa, ciast i naleśników, a także do zagęszczania zup i sosów oraz do podsypywania stolnicy przy wałkowaniu ciasta.

Cena: ok. 7 zł/kg.

Mąka owsiana bezglutenowa

Mąka owsiana

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Aby była bezglutenowa, owies nie może zostać zanieczyszczony glutenem na żadnym etapie produkcji od uprawy przez zbiór, transport, mielenie, aż po pakowanie i dystrybucję. Certyfikowana mąka owsiana bezglutenowa, tak jak wszystkie produkty bezglutenowe, oznaczana jest symbolem przekreślonego kłosa.

Mąka owsiana jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B.

Mąkę owsianą cechuje kremowy kolor oraz orzechowy posmak.  Jest wykorzystywana do wypieku chleba, bułek, ciast, a także do przygotowywania naleśników.

Cena: zwykła mąka owsiana ok. 5 zł/kg, mąka owsiana bezglutenowa ok. 20 zł/kg.

Mąka jaglana

Mąka jaglana

Mąkę jaglaną otrzymuje się poprzez zmielenie kaszy jaglanej, która pozyskiwana jest z prosa. To kiedyś popularne u nas zboże, znów wraca do łask dzięki swoim walorom zdrowotnym.

Jagła jest zasadotwórcza, dzięki czemu pomaga regulować naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera witaminy z grupy B, lecytyny, sole mineralne i krzemionkę.

Mąka jaglana ma aksamitną konsystencję i słodko-gorzki posmak. Można jej używać do przygotowania pieczywa, ciast, naleśników, jak również makaronów.

Cena: ok. 8 zł/kg.

Mąka z brązowego ryżu

Mąka z brązowego ryżu

Ryż brązowy (naturalny, pełnoziarnisty) to ryż, z którego została usunięta jedynie niejadalna łuska.

Niewielki stopień przetworzenia sprawia, że ryż brązowy jest wyjątkowo wartościowy pod względem odżywczym. Mąka z brązowego ryżu dostarcza organizmowi błonnik, magnez, cynk, mangan i fosfor, a także witaminy z grupy B.

Mąka z brązowego ryżu ma delikatnie słodkawy smak. Jest przydatna w przygotowaniu ciast, ciastek, naleśników i makaronów.

Cena: ok. 10 zł/kg.

Mąka z białego ryżu

Mąka z białego ryżu

Biały ryż jest uzyskiwany poprzez usunięcie zewnętrznej warstwy ziarna ryżu i pozostawienie jedynie jego bielma.

Ze względu na wysoki stopień przetworzenia ryżu białego, produkowana z niego mąka ma mniej właściwości odżywczych niż mąka z ryżu brązowego.

Mąka z białego ryżu ma biały kolor. Wykorzystuje się ją podobnie jak mąkę z ryżu brązowego do ciast, naleśników i makaronów, a także panierek.

Cena: ok. 6 zł/kg. Mąka z białego ryżu ma dłuższy okres przydatności do spożycia i z tego powodu jest tańsza.

Mąka z ryżu kleistego (mochiko)

Mąka z ryżu kleistego

Ryż kleisty zwany także słodkim jest odmianą krótkoziarnistego ryżu uprawianego w Południowo-Wschodniej i Wschodniej Azji.

Swoją kleistość po ugotowaniu ryż ten zawdzięcza wysokiej zawartości wielocukru – amylopektyny. Mąka z ryżu kleistego jest niskotłuszczowa, a jej wartości odżywcze są mniejsze niż mąki z ryżu brązowego.

Mąka z ryżu kleistego ma biały kolor. Jest wykorzystywana przede wszystkim w ciastkach i deserach. Jej dodatek zwiększa elastyczność i wytrzymałość ciasta. Jako składnik produktów, które zostają zamrożone, powoduje, że po rozmrożeniu wyroby nie pękają i nie rozpadają się.

Cena: ok. 16 zł/kg.

Mąka z sorgo (afrykańskie proso)

Mąka z sorgo

Sorgo występuje jest w Afryce, Ameryce Środkowej, Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Jest odporne na suszę. Z tego względu, przy zachodzących zmianach klimatu, przewiduje się, że w przyszłości zamiast ziemniaka i żyta, uprawiane będzie właśnie sorgo.

Mąka z sorgo zawiera znaczne ilości białka, błonnika, żelaza i magnezu.

Mąka z sorgo ma delikatny smak i gładką teksturę. Stanowi doskonały dodatek do chleba, bułek, ciasta czy naleśników.

Cena: ok. 15 zł/kg.

Mąka z teff (miłka abisyńska)

Mąka z teffTeff pochodzi z Północno-Wschodniej Afryki. Ziarna teff charakteryzują się bardzo małym rozmiar, co stanowiło dużą zaletę dla tamtejszych ludów koczowniczych, gdyż niewielka objętościowo ilość ziarna wystarczała do obsiania całego pola. W niektórych zestawieniach teff zaliczane jest do zbóż rzekomych.

Mąka z teff zawiera dużo błonnika oraz białka. Jest także bogata w mikroelementy takie jak: wapń, żelazo, cynk i magnez.

Smak mąki z teff jest mało wyraźny. W Etiopii przyrządza się z niej tradycyjny, ciągnący chleb injera.  Oprócz pieczywa, mąkę z teff wykorzystuje się do przygotowania ciast, ciastek, a także naleśników.

Cena: ok. 20 zł/kg .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *