Moussaka – bezglutenowa i bezmleczna

Moussaka - bezglutenowa i bezmleczna

Podczas studiów przez cztery sezony wakacyjne pracowałam w Grecji jako pilot wycieczek. Od tamtego czasu w mojej kuchni gości bardzo wiele greckich dań.  Moussaka (musaka) jest jednym z ulubionych. Gdy przeszłam na dietę eliminacyjną prawdziwym wyzwaniem stało się przygotowanie bezglutenowego i bezmlecznego beszamelu. Mleko krowie udało mi się z powodzeniem zastąpić mlekiem migdałowym. Bez mąki pszennej sosowi brakowało jednak odpowiedniej struktury. Uzyskałam ją poprzez dodanie mąki jaglanej. Teraz mój bezglutenowy beszamel tworzy pierzynkę, pod którą pieką się i wzajemnie przenikają aromatami: ziemniaki, mięso w pomidorowym sosie oraz grillowane bakłażany. 

Przepis na moussakę – bezglutenową i bezmleczną

Składniki na 6 porcji (ceramiczna forma o wymiarach 32 cm x 22 cm):

Pierwsza warstwa:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • sól
  • oliwa do posmarowania formy

Druga warstwa:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Trzecia warstwa:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • sól
  • oliwa

Czwarta warstwa:

  • 80 g masła klarowanego*
  • 40 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 550 ml mleka migdałowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  1. Trzecia warstwa: Bakłażany umyć, pokroić na ok. 4 mm plastry, ułożyć w misce, przesypać solą, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
  2. Druga warstwa: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, kmin rzymski oraz cynamon i smażyć wszystko przez 1 min. cały czas mieszając. Dorzucić mięso i obsmażyć je przez ok. 5 min. Dodać pokrojone pomidory z zalewą i dusić wszystko na małym ogniu przez 20 min. Na koniec doprawić oregano, solą i pieprzem.
  3. Czwarta warstwa: Masło klarowane roztopić w rondelku, dodać obie mąki i wymieszać całość na gładką papkę. Stopniowo dolewać mleko migdałowe cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wyłączyć i odstawić do ostudzenia.
  4. Pierwsza warstwa: Ziemniaki obrać, pokroić na ok. 4 mm plastry i gotować w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzić.
  5. Trzecia warstwa: Bakłażany opłukać z soli, osuszyć i delikatnie posmarować oliwą z dwóch stron. Grillować na patelni grillowej, aż lekko zbrązowieją z każdej strony.
  6. Czwarta warstwa: Beszamel doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać jajko i zmiksować blenderem na gładką masę.

Przygotowanie zapiekanki:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  2. Formę do zapiekania posmarować oliwą.
  3. Pierwsza warstwa: Na dnie ułożyć ziemniaki.
  4. Druga warstwa: Na ziemniakach rozłożyć równą warstwą mięso w sosie.
  5. Trzecia warstwa: Bakłażany ułożyć tak by w całości przykryły mięso.
  6. Czwarta warstwa: Beszamel wylać na bakłażany.
  7. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

4 myśli na temat “Moussaka – bezglutenowa i bezmleczna”

  1. czy masło klarowane można zastąpić olejem kokosowym czy tylko margaryna bez mleka? a czym zastąpić czosnek – też wykluczony z diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *