Paluszki rybne w bezglutenowej panierce

Paluszki rybne w bezglutenowej panierce

W środku miękkie paluszki z dorsza z wyczuwalną nutą cytryny, a na zewnątrz chrupiąca bezglutenowa panierka z płatków kukurydzianych. Są lekkie, ponieważ zamiast smażyć, piekę je w piekarniku. Smakują wyśmienicie z sosem tatarskim i bukietem sałat. 

Przepis na paluszki rybne z dorsza w bezglutenowej panierce

Składniki na 8 sztuk:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g dorsza (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 wymytej i sparzonej cytryny
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g bezglutenowych płatków kukurydzianych
  • olej do posmarowania formy i blachy
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić i wystudzić bez przykrycia. Obrać skórę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną posmarować olejem. Dorsza opłukać, osuszyć i ułożyć w formie skórą do dołu. Skropić 1 łyżką soku z cytryny, doprawić solą, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min, gdy ryba jest świeża albo 25 min, gdy jest mrożona. (Dorsza można także ugotować w wodzie lub na parze. Ja preferuję pieczenie, ponieważ przy tej formie obróbki w domu roznosi się najmniej zapachu).
  3. Rybę wyjąć z piekarnika i wystudzić. Usunąć skórę oraz ewentualne ości.
  4. Ziemniaki oraz dorsza przepuścić przez maszynkę do mięsa (sitko o średnich otworach). Dodać skórkę i pozostały sok z cytryny, drobno pokrojoną natkę z pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wbić jedno jajko. Wyrobić masę.
  5. Piekarnik ponownie rozgrzać do 180 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go olejem. Na deseczce lub macie do pieczenia rozprowadzić połowę mąki. Wyłożyć na nią masę rybno-ziemniaczaną, uformować prostokąt, posypać od góry pozostałą mąką i przeciąć na 8 kawałków.
  6. W miseczce rozbełtać pozostałe jajko. Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka strunowego, zamknąć i rozdrobnić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Płatki przesypać do drugiej miseczki. Każdy paluszek rybny zamoczyć w jajku, obsypać płatkami kukurydzianymi i przełożyć na blachę.
  7. Włączyć termoobieg. Paluszki piec po 5 min na każdym z dłuższych boków (w sumie 20 min). Podawać gorące.

2 myśli na temat “Paluszki rybne w bezglutenowej panierce”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *