Podudzia z kurczaka w bezglutenowej glazurze

Podudzia z kurczaka w bezglutenowej glazurze

Dobra glazura tworzy na mięsie jedwabistą powłokę i nadaje mu aromat. Dziś proponuję przygotowanie kurczaka w glazurze, która łączy smak miodu, cytryny, sosu sojowego i musztardy. Dokładnie oblepia mięso i sprawia, że po upieczeniu staje się soczyste. Jest prosta w przygotowaniu, a przy diecie bezglutenowej wymaga jedynie zadbania o odpowiedni, czyli bezglutenowy sos sojowy i taką samą musztardę. Smacznego!

Przepis na podudzia z kurczaka w bezglutenowej glazurze

Składniki na 6 sztuk:

  • 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 łyżki bezglutenowej musztardy dijon lub sarepskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 podudzi z kurczaka
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  1. Podudzia z kurczaka wypłukać, osuszyć, skórę odsunąć od mięsa. Przełożyć do żaroodpornej formy.
  2. Sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, miód i olej rzepakowy wymieszać w misce na gładką glazurę.
  3. Dokładnie obtoczyć mięso w glazurze. Formę przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  4. Formę wyjąć z lodówki by ogrzała się do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  5. Podudzia obrócić, odsuniętą wcześniej skórę naciągnąć na mięso. Formę przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut. Następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut – w tym czasie obrócić każde podudzie.
  6. Przed podaniem posypać pokrojoną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *