Szybka bezglutenowa rolada makowa

Szybka bezglutenowa rolada makowa

Święta tuż tuż … Zjadłoby się makowiec, ale brakuje czasu na przygotowanie? Proponuję rozwiązanie dla zapracowanych. Bezglutenowa rolada makowa w 30 minut! Jest jeden warunek: trzeba wcześniej kupić mielony mak.

Bezglutenowe ciasto biszkoptowe jest delikatne i elastyczne. Rolada łatwo się zwija – można ją przygotować, gdy ciasto i masa makowa są jeszcze ciepłe. W przypadku tej rolady do masy makowej nie dodaję orzechów, ale można to oczywiście zrobić (jak np. w przepisie na bezglutenowe babeczki z makowym nadzieniem).

Przepis na szybką bezglutenową roladę makową

Składniki na roladę o wymiarach 38 cm na 30 cm:

Rolada biszkoptowa:

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 średnich jajek lub 4 duże (żółtka i białka osobno)
  • 4 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • szczypta soli
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 180°C.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Żółtka utrzeć z trzcinowym cukrem pudrem na puszystą masę.
  5. W drugim naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę.
  6. Do żółtek przesypać suche składniki. Wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać białka za każdym razem delikatnie mieszając.
  7. Ciasto wylać na blachę, wyrównać nadając mu kształt prostokąta.
  8. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 13 minut (do suchego patyczka).
  9. Na blacie rozłożyć czystą bawełnianą ściereczkę. Wyjąć z piekarnika ciasto i położyć je na ściereczce papierem do góry. Oderwać papier i ciasno zrolować ciasto wraz ze ściereczką. W takiej formie pozostawić by lekko przestygło.

Masa makowa:

  • 400 ml mleka roślinnego
  • 50 g masła klarowanego*
  • 120 g miodu (lub więcej)
  • 75 g rodzynek
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 g mielonego maku
  1. Mleko, masło i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Wsypać mak i doprowadzić do wrzenia. Często mieszając gotować przez ok. 15 minut, aż mak napęcznieje, a reszta mleka odparuje.
  2. Mak zestawić z ognia i lekko przestudzić.

Przygotowanie rolady:

  1. Ciasto rozwinąć (może być jeszcze lekko ciepłe).
  2. Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową (również może być jeszcze lekko ciepła).
  3. Zwinąć roladę i pozostawić do całkowitego przestudzenia.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *