Szybki piernik bezglutenowy przekładany powidłami

Szybki piernik bezglutenowy przekładany powidłami

Święta tuż, tuż, a Wy nie macie jeszcze bezglutenowego ciasta? Oto przepis na szybki piernik bezglutenowy i bezmleczny, przekładany powidłami i polany czekoladą. Jest bardzo aromatyczny, nie za słodki, z kwaskową nutą śliwkowego nadzienia. Polecam 🙂

Przepis na szybki piernik bezglutenowy przekładany powidłami

Składniki na keksówkę o wymiarach przy podstawie 27 cm x 8 cm:

Ciasto:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z białego ryżu
  • 100 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 125 g masła klarowanego*
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 5 łyżeczek bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 °C.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać.
  4. Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier i miód, rozpuścić. Dodać powidła i przyprawę do piernika, wymieszać. Masę zdjąć z ognia, odstawić na minutę, a następnie wsypać sodę i dokładnie wymieszać (całość się spieni). Dodać kawę, mleko kokosowe oraz roztrzepane jajka, wymieszać.
  5. Masę piernikową wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch.
  7. Piec 50 minut (do suchego patyczka).
  8. Ciasto wystudzić w formie, a następnie przeciąć je wzdłuż na 1/3 i 2/3 wysokości.

Nadzienie:

  • 400 g powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie bezglutenowej galaretki porzeczkowej
  1. Powidła przełożyć do rondelka. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do czasu, gdy się rozpuści. Pozostawić by całość lekko stężała.
  2. Połowę powideł równomiernie rozłożyć na dolnym kawałku piernika, przykryć środkowym kawałkiem. Drugą część powideł równomiernie rozłożyć na środkowym kawałku piernika i przykryć jego górną częścią.

Polewa czekoladowa:

  • 60 g bezmlecznej gorzkiej czekolady
  • 15 g masła klarowanego*
  • 1/2 łyżeczki żelatyny do rozpuszczania we wrzącej wodzie
  1. Czekoladę wraz z masłem roztopić w misce w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać. Miskę przełożyć na blat.
  2. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wlać do czekolady, dokładnie wymieszać. Pozostawić by polewa lekko stężała.
  3. Polać piernik polewą.

* Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez wiele osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety białka mleka krowiego. Można je jednak zastąpić bezmleczną margaryną do pieczenia w takiej samej ilości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *