Zimowe crumble z bezglutenową kruszonką owsiano-orzechową

Zimowe crumble z bezglutenową kruszonką owsiano-orzechową

Owoce zapiekane pod bezglutenową kruszonką to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub lekki deser. Zimowe crumble przygotowuję z mrożonych owoców – najczęściej śliwek, truskawek i wiśni. Przepis różni się od tego ze świeżych owoców, gdyż owoce mrożone najlepiej podpiec na początku same w niższej temperaturze, a następnie dodać kruszonkę i piec ją krótko w wyższej temperaturze by była naprawdę chrupiąca. Moja kruszonka ma wspaniały orzechowy smak dzięki bezglutenowym płatkom owsianym, syropowi klonowemu i orzechom włoskim.

Przepis na zimowe crumble z bezglutenową i bezmleczną kruszonką owsiano-orzechową

Składniki na 4 porcje zapiekane w kokilkach o średnicy 10 cm:

Warstwa owoców:

  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do natłuszczenia foremek
  • 600 g mrożonych owoców (śliwki, truskawki, wiśnie, maliny, jeżyny, borówka amerykańska)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 150 °C.
  2. Foremki natłuścić olejem.
  3. Zamrożone owoce przełożyć do miski, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  4. Owoce przełożyć do kokilek (nie przejmować się, jeżeli owoce będą wystawać ponad foremkę – po zapieczeniu wszystko się wyrówna).
  5. Piec 25 minut.
  6. Foremki wyjąć z piekarnika i od razu zwiększyć jego temperaturę do 180 °C.

Bezglutenowa kruszonka:

  • 8 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 8 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • spora garść orzechów włoskich
  1. Płatki owsiane, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny przełożyć do malaksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać orzechy i jeszcze raz wszystko krótko zmiksować (orzechy powinny zostać pocięte na mniejsze kawałki, ale nie należy ich rozdrabniać na mąkę).
  2. Owoce w foremkach wyrównać łyżką. Kruszonkę ułożyć na owocach.
  3. Foremki wstawić do piekarnika (180 °C).
  4. Piec 20 minut.

3 myśli na temat “Zimowe crumble z bezglutenową kruszonką owsiano-orzechową”

  1. Mam mrożone owoce. Czy mam je podpiec najpierw, czy mogę takie zamrożone z kruszonką wsadzić do nagrzanego piekarnika?
    Pozdrawiam. Monika

    1. Proszę najpierw podpiec je przez 25 min w 150 °C, a następnie wyłożyć na wierzch kruszonkę i piec 20 min w 180 °C (szczegółowy opis w przepisie). POzdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *